Čarolija u udžbeniku matematike za I razred gimnazije

1zadatak

U lekciji Proporcija i procenti zvaničnog udžbenika matematike za I razred gimnazije nalazi se jedan "magični" rešeni zadatak, pošto se samo magijom može doći do rezultata koji nude autori.

PIŠE: Ms. Svetlana Useinović (nastavnik matematike u Gimnaziji "Niko Rolović" u Baru)

Napominjem da su autori vrlo eminentni matematičari iz Crne Gore. Dr. Radoje Šćepanović i Dr. Žarko Pavićević su profesori na PMF Univerziteta Crne Gore, Dragoje Kasalica je koliko mi se čini nastavnik u Gimnaziji u Podgorici a za poslednjeg autora Mariju Mićović nisam nikad čula pa ne znam da li je i ona iz iste struke. Udžbenik je štampan 2017 godine od strane ZUNS Crne Gore kao reprint ranijeg udžbenika u kojem se ovaj zadatak ne spominje pošto bih ga sigurno odmah uočila. Da vam ne bih prepričavala i zadatak i rešenje prilažem fotografiju stranice iz udžbenika.

I nije strašno pogrešiti, ali je strašan komentar na kraju zadatka u kome nas autori zadatka ubeđuju u ispravnost ponuđenog rešenja. Ajmo ipak malo malicioznosti. Zamislite sirotog farmera (a to je posebna priča) koji u Štoju napuni 10t lubenica i krene po onom žaropeku u avgustu za Podgoricu. Po mojim cenjenim kolegama on bi na Tuškom putu na kamionskoj pijaci ostao u čudu jer bi mu volšebno nestalo pola kamiona lubenica. Neka što nisu ni 1 sekund razmislili kad su ponudili ovo rešenje nego nalaze još čarobnije obrazloženje. Ako ispratite postupak i pretpostavite da je temperatura mogla dostizati i do +50 stepeni ispod cerade kamiona i da lubenice kaliraju 4% sirotom "farmeru" bi po dolasku u grad ostalo samo 2t lubenica. Verovatno bi tada rešio da više ne sadi lubenice jer mu od Štoja do Podgorice čarolijom nestalo 8t lubenice.

Evo kako bi glasilo po mom skromnom mišljenju ispravno rešenje:

Suva materija u 10t lubenice je 1% i to iznosi 0.1t=100kg. Masa vode je 9.9t. Masa vode se smanji za 1% i sada će iznositi 9.9t×0.99=9.801t. Ako na tu masu dodamo 0.1t suve materije koja nije mogla ispariti ukupna masa lubenica na kraju transporta iznosiće 9.901t na radost "farmera" i nas ostalih koji volimo lubenice i matematiku.

Napominjem da sam račun nema greške samo ne odgovara zadatku. Primerenije bi bilo da je voćar stavio u sušaru 10t svežih šljiva. Procenat vode u svežim šljivama je 84%. Posle sušenja procenat vode je pao na 27%. Koliko je suvih šljiva proizveo voćara.

P.S. Ne mogu, a da ne skrenem pažnju i reč farmer u zadatku. Elem Crna Gora nam je sva puna farmera i farmi. Nije ružno reći seljak, gazda, domaćin ili poljoprivrednik jer su kod nas na selu gazdinstva ili poljoprivredna domaćinstva.


{galerija}info/2017/12/zadatak{/galerija}

baner 850x200px

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar