Bar: Mentalna ekologija & radionica Disciplina mašte

piz piz 1 

U Domu učenika "Dušan Marović" u Baru održano je predavanje Mentalna ekologija i radionica Disciplina mašte, koje je vodila vizuelna umjetnica Milena Živković.

Prema riječima umjetnice, Mentalna ekologija je ekološko umjetnički projekat koji poziva na male kontinuirane akcije. Učesnice radionice imale su priliku da se upoznaju sa pravcem konceptualne umjetnosti i načinima spajanja umjetničkog djela sa prostorom koji nas okružuje u svakodnevnom životu, u cilju zaštite upravo tog prostora a sa tim i zaštite i uređenja sopstvenog mentalnog prostora.

Kroz radionicu Disciplina mašte, učesnice koje su bile veoma različitih godišta, od 14 do 50 godina, oprobale su se u igri sinestezije - spajanju zvuka i crteža, kroz veoma dinamične i originalne vježbe, nakon čega su svoje radove objedinile u Land Art, među čempresima u centru grada. Takođe su imale priliku da čuju više o nastanku i značaju Land Arta. “Land art i privremene organske instalacije treba da smanje mogućnost novog stvaranja otpada i ujedno ponude novo estetsko iskustvo slučajnom prolazniku. Umjetnost (...) ne samo da protestuje protiv devastacije prirode i poziva na humanost, nego i predlaže konkretna rješenja estetske rekonstrukcije.”, kaže mr Milena Živković.

piz piz 2

Ova radionica održana je kao jedna od aktivnosti u projektu “I dalje uspravno”, koji sprovodi NVO Pogon iz Bara, i to je bila druga radionica po redu. Prvu radionicu Prostor u meni i oko mene prostor, održala je psihološkinja Branka Ćalasan, NVO Portret. Na radionici su učestvovale učenice tri srednje škole iz Bara, koje su kroz dinamičnu razmjenu ideja, razgovor o “čempresima i ljudima” i tehnike narativne terapije otkrivale značaj prostora za život u zajednici. Učesnice su tako imale priliku da kažu koji su to sadržaji koji im nedostaju, kao tinejdžerkama, kao i da diskutuju o dobrim promjenama koje bi ti sadržaji donijeli u odnosu na kvalitet života mladih u Baru. Predlozi do kojih su učesnice došle, po završetku projekta biće dostavljeni nadležnim organima opštine.

Projekat “I dalje uspravno” nastao je u želji da ohrabri mlade, kao i ostale građane Bara, da aktivno učestvuju u kreiranju narativa koji se odnosi na razvoj zajednice odnosno naše opštine. Vrlo slično idejama Mentalne ekologije, ideja ovog projekta je bila da malim postupcima možemo doprinijeti poboljšanju kvaliteta života, posebno oslanjajući se na mentalni razvoj, umjetnost i kulturu življenja. Projekat “I dalje uspravno” je podržan kroz program Podržani=Osnaženi koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

U pripremi su i druge aktivnosti, o čemu će naši sugrađani biti takođe obaviješteni, saopštili su organizatori.

Foto: Organizatori/ Dragica Orlandić - Danilo Dado Pavlović

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar