Bar: Razviti maslinarsku industriju na evropskom i svjetskom nivou

masline stabla 

Piše: kandidat za odbornika liste "Može Bar. Može Crna Gora" Edin Hamzić.

“Naša država, a i Bar kao najpoznatiji grad u oblasti maslinarstva, mora konačno početi da sistemski razvija ovaj prirodni resurs. Neophodno je konkretno i plansko investiranje u sljedeća tri segmenta ove industrije: edukacija, infrastruktura i mehanizacije. Svijet sa razlogom naziva maslinovo ulje žutim zlatom, a ova industrija u svijetu je vrijedna oko 15 milijardi eura, što je 3 puta vise nego cijeli bruto društveni proizvod Crne Gore”, saopštio je kandidat za odbornika liste "Može Bar. Može Crna Gora" Edin Hamzić.

Hamzić ističe da primarna vrijednost svake kompanije i industrije nisu mašine i imanja već njeni ljudi, a osnova produktivne radne snage je obrazovanje. Dodaje da formalno obrazovanje jeste važno, ali u današnje vrijeme u kojem se industrije i standardi mijenjaju velikom brzinom, neformalno obrazovanje je možda i bitnije.

“Iz tog razloga zalažem se za jačanje neformalnog obrazovanja u maslinarskoj industriji uključivanjem nevladinog sektora. Sljedeći prioritet je infrastruktura koja mora biti zadovoljavajuća i omogućiti maslinarima efikasan rad”, navodi Hamzić.

On je ukazao na to da je mala vrijednost maslinjaka, ako se nalazi na udaljenom mijestu do koga se mora pješačiti duži vremenski period i neuslovnim stazama.

“Tu se naravno uključuje i održavanje međa, otvaranje kanala za atmosfersku kanalizaciju, prevencija od požara itd. Mehanizacija rada je takođe bitna da bi se smanjio trošak po jedinici proizvodnje. Po nekim međunarodnim istraživanjima, trošak berbe maslina učestvuje i do preko 50% u ukupnom trošku proizvodnje maslina i maslinovog ulja”,poručio je Hamzić.

Dodaje da su ova tri segmenta ključna te da se moraju razvijati zajedno kako bi se u konačnom razvila maslinarska industrija, na evropskom i svjetskom nivou.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar