Opština dodijelila 71.242 eura za rad NVO u Baru

nvo1 

Lokalna uprava podržava jačanje građanskog društva.

Predsjednik Opštine Bar primio je danas nevladine organizacije čiji projekti I program su dobili podršku i kojima su dodijeljena sredstva po javnom konkursu.

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 71.242 eura. Ove godine podršku je dobilo 20 nevladinih organizacija, i to njih 11 po projektu i 9 po programu NVO sa posebnim statusom. Iz godine u godinu značajno je povećanje sredstava za rad i razvoj civilnog društva kao i broj onih kojima su sredstva dodijeljena. Iz ovoga je jasno vidljivo da lokalna uprava podržava jačanje građanskog društva i angažman građana koji su najbolji partneri upravi u kreiranju lokalnih politika od značaja za zajednicu.

nvo

Predsjednik Opštine naveo je da je u protekle četiri godine za rad nevladinih organizacija isplaćeno blizu 260.000 eura te da je Opština redovno izmirala ove obaveze. On je rekao da će nastojati da kroz izmjene zakonskih rješenja i povećaju procenat Budžeta koji se izdvaja za rad civilnog sektora.

Raičević je poručio da je Opština Bar možda i jedina u državi koja posebno prepoznaje organizacije sa posebnim statusom čije je djelovanje od naročitog značaja za zajednicu. On je podsjetio da je Opština ranije kroz Budžet prepoznala i posebnu stavku za narodnu kuhinju, odnosno “Žene Bara” koje daju poseban doprinos humanitarnom radu a ove godine opredijelja su I posebna sredstva za Dnevni centar za starije osobe Karitasa Barske nadbiskupije što je još jedan iskorak.

“Naša saradnja ne ogleda se samo kroz podršku projektima, već i kroz permanentnu komunikaciju u radu i saradnju Opštine i NVO sektora koji se međusobno podržavaju. I ako smo proteklih godina usljed pandemije funkcionisali u vanrednim okolnostima, uspjeli smo da održimo takvu podršku vašem radu.” Kazao je predsjednik Opštine, navodeći da to olakšava rad NVO koje na taj način mogu da planiraju svoje aktivnosti dugoročno i stabilno. On je pozvao sve organizacije da dodatno ojačaju saradnju sa Opštinom kroz kancelariju za projekte kako bi zajednički iskoristili sredstva kroz projekte EU.

Oni su na današnjem prijemu razgovarali i o drugim izazovima sa kojima se NVO susrijeću u svom radu ali i o mogućnostima prevazilaženja tih problema u cilju što efektnijeg rada. Predstavnici NVO posebno su se zahvalili predsjedniku Opštine i lokalnoj upravi, ističiću da bez ovakve finansijske potpore Opštine mnoge od njih ne bi uspjele da realizuje svoje programe niti da obezbijede normalan rad.

Prioritetne oblasti na Konkursu za 2022.godinu, koje se finansiraju u tekućoj godini su bile: vladavina prava, razvoj civilnog društva i volonterizma i zaštita životne sredine, poljoprivreda i ruralni razvoj, održivi razvoj, zaštita potrošača.

nvo3

Finansijska sredstva za finansiranje projekata nevladinih organizacija su dobile sljedeće NVO:
NVO Manoveki - Kvalitet maslinovog ulja-između tradicionalnog i modernog pristupa, NVO Slavi život - Afirmacija biciklizma u Baru, NVO Camp- Aktivni mladi za bolju životnu sredinu, NVO Zima - Festival duhovne muzike “Ekumenika”, NVO Svetionik - Selektujmo otpad zajedno, NVO Sua Sponte –Budžet skener, NVO Marine Life Research fondation - Sprovođenje naučnog istraživanja i edukacija javnosti za zaštitu mora i marinskog top predatora, vrste dobrog delfina u Baru, NVO Teatar Čedo Dragović - 13.Festival dječijeg teatra CG- Bar, NVO Crni krš - Poboljšanje životne sredine u ruralnim područjima uz pomoć lokalnim poljoprivrednim gazdinstvima, NVO Bubulj - Ekogeneracija projekat snimanje kratkometražnog igranog filma u cilju podizanja ekološke svijesti kod mladih ljudi, NVO Pod spile 74 – Pod spile 74.

Finansijska sredstva za finansiranje projekata nevladinih organizacija sa posebnim statusom dobile su sljedeće nevladine organizacije: Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Luka Bar“, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, Organizacija civilnih invalida rata za Bar i Ulcinj, Udruženje paraplegičara Bar, Organizacija gluvih i nagluvih, NVO Adria, Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama-Bar, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti „Plavi krug” Bar i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi »Željeznička stanica Bar«

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar