Barski ugao

avi mak 

Medijski tim URA saopštava...

U okviru serijala Barski ugao, u organizaciji barskog odbora Građanskog pokreta URA, održana je panel diskusija u oblasti prostornog planiranja i uticaja ekonomskog konteksta na životnu sredinu i urbanu fizionomiju grada.

ura hanume 

Učesnice panel diskusije Zenepa Lika, diplomirana inženjerka arhitekture i ekološka aktivistkinja, profesorica i magistarka biologije Merima Đukić Savić i diplomirana inženjerka arhitekture Lejla Kojić analizirale su trendove u oblasti planiranja prostora i ekologije sa akcentom na očuvanje životne sredine.

,,Ekologija je nit koja spaja sve različitosti u Crnoj Gori, jer bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost ono sto je svima zajedničko jesu upravo naše rijeke, jezera, planine, more i sva prirodna bogatstva koja imamo”, ukazala je Đukić Savić.

Kritičkim osvrtom na negativne trendove betonizacije i disbalansa slobodnih, zelenih površina u odnosu na stambene i izgrađene kapacitete, sagovornice su istakle važnost i ulogu prirodnih resursa u svakodnevnom životu građana, kao i važnost savjesnog planiranja prostora.

,,Priroda je ograničen resurs i zadatak svake opštine je da ga u najvećoj mogućoj mjeri sačuva, da planira prostor za dobrobit gradjana, a ne za interese pojedinaca. Ono što čini jedan grad jedinstvenim nije broj gradskih hotela i stambenih zgrada, već njegova priroda i lokalni identitet”, zaključila je Lika tokom diskusije.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar