Škola reizidbe maslina okupila crnogorske maslinare u Baru

rezidba 1

Izuzetna posjećenost Škole je potvrdila procjene Društva maslinara Bar da je crnogorskim maslinarima bila neophodna obuka ove vrste.

Poznato ime Edija Družetića iz Istre, diplomiranog inženjera agronomije i priznatog stručnjaka za maslinarstvo i maslinovo ulje je privuklo veliki broj maslinara .

Pored maslinara iz Bara, obuci su prisustvovali i maslinari iz Boke Kotorske, Grblja, Budve, Petrovca, Ulcinja i Podgorice.

Obuka se sastojala iz dva segmenta i to teorijskog kada se govorilo uopšte o maslinarstvu sa posebnim osvrtom na rezidbu maslina i praktičanog u maslinjaku Srednje stručne škole iz Bara. Društvo maslinara Bar je do sada na jednom mjestu okupilo najveći broj maslinara a posebnu vrijednost ove obuke predstavlje veliki broj mladih maslinara kojih je bilo više od 50 procenata na ovoj obuci.

rezidba 2

Edi Družetić i njegov kolega Aleksandar Bašić-Palković su maslinarim predstavili više načina rezidbe maslina, demonstrirali su rezidbu na starim stogodišnjim maslinama kao i na mladim koje su posađene prije četiri godine.

Drušrvo maslinara je ponosno što je uspjelo da u Baru okupi maslinare iz svih maslinarskih krajeva Crne Gore, što su polaznici obuke većinom bili mladi maslinari i što ja obuci prisustvovalo više dama koje se nisu ustručavale da uzmu makaze u ruke i režu masline.

rezidba 4

Pored maslinara, obuci je prisustvovala i profesorica Biotehničkog fakulteta dr. Biljana Lazović kao i predstavnica Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Slavica Kontić.

Polaznici koji su uspješno završili oba segmenta obuke će na prigodnoj svečanosti dobiti sertifikate.

 

knjigovodja MCP

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar