Stela naslovna

Podučavanje engleskog jezika djece i odraslih na drugom kontinentu –Aziji danas je realna mogućnost da mladi ljudi iz Crne Gore zarade više od prosječne plate na mjesečnom nivou radeći nepuna tri sata dnevno.

Na ovaj način Baranka Eva Stela Lekić zarađuje novac još od srednje škole. Zbog ljubavi prema matematici i fizici, ambiziozna Eva Stela upisala je Elektro tehnički fakultet u Podgorici, i jedina je djevojka iz Bara brucoš na smjeru - energetika i automatika, a novac za buduće školovanje i džeparac zarađuje dajući časove engleskog jezika i to Kinezima.

Piše: Biljana Dabić

Učenje na daljinu tako što se časovi drže putem video tehnologije i interneta koriste mnogi Kinezi različitog uzrasta u zemlji koja ima oko 1,4 milijardi stanovnika. Kinezi se nadaju da će u budućnosti kineski postati jedan od međunarodnih jezika, ali danas je za njih veoma važno znati engleski jezik.

To je šansa za mnoge mlade ljude iz Crne Gore koji su završili engleski jezik, pa i za one koji bez fakultetske diplome dobro znaju ovaj jezik

Jedna od njih je Baranka Eva Stela Lekić , svestrana djevojka koja plijeni ponašanjem i vedrinom, oduševljava svojom filozofijom života da mladi intelektualnim radom mogu zaraditi novac u Crnoj Gori, iskristalisanim stavovima da su ulaganja u znanje i obrazovanje najbolje investicije. Svoje znanje je unovčila još u gimnazijskim danima.

"Imam starijeg druga koji je nekoliko godina živio u Americi. Kada se vratio, u razgovoru mi je pomenuo kako drži časove engleskog jezika Kinezima. Ideja se rodila i odlučila sam da probam - zašto da ne. On me uputio preko koje platforme da apliciram, ostalo je bilo na meni. Napravila sam video u kojem se predstavljam, poslala sam CV i dobila posao. Od četvrtog Gimnazije uspješno držim časove engleskog djeci iz Kine. Žao mi je što nisam počela ranije da se bavim ovim poslom i korisno trošila slobodno vrijeme", kaže Eva Stela koja skoro svakodnevno daje časove engleskog jezika, a posao nije bio barijera da Gimnaziju „Niko Rolović“ završi sa diplomom Luča A.

"Napravljena je aplikacija za učenje engleskog jezika, postoji lista profesora. Kinezi odaberu profesora, zakažu čas kada je profesor slobodan, i sve se realizuje preko te platforme. Profesor primi poziv, čas traje 25 minuta, na ekranu učenik vidi profesora, profesor učenika, ispred nas je ista knjiga i program koji treba da se pređe za taj čas. Platforma ima više programa, kurseva- za najmlađe, tinejdžere, kursevi za odrasle. Razni su uzrasti od četri godine do zrele dobi. Među mojim učenicima je i čovjek koji ima 40 godina, bavi se trgovinom i hoće da unaprijedi znanje engleskog jezika", kaže Eva Stela i uz osmjeh opisuje prvi čas sa Kinezima

"Imala sam tremu na toliko hiljada kilometara udaljenosti. Čudno jeste, ali je bilo tako.Naravno treme više nema, zaista uživam dok radim. Danas imam redovne učenike, mnogo znam o njima, vezali su se za mene, ja za njih. Da bi se lakše snalazili, svi učenici na početku dobiju englesko ime i tim imenom se predstavljaju jer nama kineska imena zvuče slično i teško ih razlikujemo. Zbog toga praktikujemo da dobiju englesko ime", objašnjava naša sagovornica.

Petina svjetskog stanovništva govori kineski jezik. Trend da Kinezi uče engleski jezik povećava se iz godine u godinu, a za njih starosna dob nije prepreka za učenje stranog jezika

"Stariji imaju problem sa izgovorom, dok djeca imaju baš dobar izgovor. Naravno zavisi i od afiniteta. Imam učenika Stiva ( Kinez) koji sa 13 godina čita knjige na engleskom jeziku, fenomenalan je, dok imam djevojčicu koja je samo godinu starija i jako sporo uči. Mene oduševljava njihova volja za radom, želja da uče, fascinirana sam koliko se trude, ulažu u sebe, svoje obrazovanje. Mislim da nama generalno takav odnos prema obrazovanju i sticanju znanja zaista nedostaje. U mojoj generaciji znam mnogo njih koji imaju potencijala, ali nemaju volju da rade, ulažu u sebe. Kod Kineza svi rade, trude se", kaže Eva Stela ističući da mladi u Crnoj Gori koji hoće da rade, mogu novac da zarade i to ne samo za džeparac već i solidnu platu.

Eva Stela objašnjava da je plaćena po satu, a ne po času. Satnica je minimum 7,5 $ - 10 $. Za četri časa dnevno, što vremenski oduzima sat i 40 minuta dnevno, na mjesečnom nivou može se zaraditi oko 300 evra, s tim što radite od kuće.

"Posao sa Kinezima je lagan posao, uz to radila sam mjesec dana tokom ljeta i sezonski posao u Sutomoru. Nije mi žao, vidjela sam kako je zarađivati novac pržeći palačinke, koliko se teže zarađuje novac na taj način, i sada ću definitivno još više da učim. Nakon tri dana sezonskog posla u Sutomoru rekla sam mami, ima toliko da radim na obrazovanju i da budem svoj gazda, da ću zagrijati stolicu i postati neko i nešto", ističe Eva Stela dodajući da planira nakon osnovnih studija na Elektro –tehničkom fakultetu , smjer energetika i automatika u Podgorici da upiše u inostranstvu master, pa doktorat.

"Čime ću se konkretno baviti odrediću tokom studija, ali ne isključujem da to bude automatika- robotika. To je perspektivno zanimnaje, deficitarno u Crnoj Gori, mišljenja sam da inžerenji mogu brzo nakon studija da se zaposle. Generalno sa ovim fakultetom ljudima su vrata otvorena i u svijetu. Roditelji su mi ljekari i mnogi su mislili da ću upisati medicinu. Ja sam izabrala elektro –tehniku koji je, takođe, težak fakultet i više me privlači od medicine", zaključila je Eva Stela Lekić.

Uz ljubav prema učenju Eva Stela voli da slika i sa posebnom emocija priča o vremenu kada je išla u Likovnu radionicu kod Veska Bubanje. Voli da čita, uživa gledajući dobre pozorišne predstave, a ujak Pero je razvio ljubav prema prirodi i u slobodno vrijeme Eva Stela voli da planinari.

Sve što jesam, i što se nadam da ću biti, dugujem svojoj majci" – Eva Stela Lekić.

Posljednje vijesti

Thumbnail JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje “ Petar II Petrović – Njegoš” dobila je danas vrijednu...
Više u kategorijama: Info  Art  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar