FOTO: Noć dalmatinskih vina u Savoji

portal 20

Terasa restorana Savoja zračila je u petak veče mirisima, bojama i ukusima najboljih dalmatinskih vina!

Elitni barski restoran je u saradnji sa kompanijom NTC obradovao svoje goste i ljubitelje vina promocijom čuvene hrvatske vinarije Saints hills. Uživanju u šarmantnom ambijentu Savoje i vinima autohtonih dalmatinskih sorti doprinio je i sjajan nastup profesorice violine Tamare Krivokapić i profesora gitare Slobodana Bogdanovića.

Zvijezda večeri bio je St. Hill-ov Dingač, vrhunsko crno vino proizvedeno od sorte Plavac mali sa istoimenog vinogradadarskog regiona na poluostrvu Pelješac. Ovo magično piće boje rubina stiže iz vjerovatno najljepše vinarije u Hrvatskoj.

Saints Hills vinarija je stara kamena kuća u malom selu zvanom Oskorušno. Kuća građena početkom prošlog vijeka ima dugu i zanimljivu istoriju. U prošlosti je zaista bila vinarija, ali su je stari vlasnici napustili tragajući za boljim životom preko okeana. Vinarija je tako prespavala osam decenija a mi smo je revitalizovali pažljivo čuvajući svaki trag tradicije. Vinarija je otvorena za posjete, ima par prekrasnih soba u kojima se našim gostima pruža pun užitak boravka u staroj dalmatinskoj kamenoj kući,naravno sa svim što savremenom gostu treba”, priča direktor vinarije Saints Hill Rafael Marić.

Dingač je, inače, prvi vinogradarski položaj u Hrvatskoj koji je dobio oznaku zemljopisnog porijekla 1961. godine.

Autohtona sorta Plavac mali na Pelješcu vijekovima daje grožđe za vrhunska vina. Vinogradarstvo i proizvodnja vina je poslednjih godina postala jedan od vodećih trendova u svijetu. Svi pričaju o vinu i to treba da iskoristimo pije svega insistirajući na našim authotonim sortama. Na hrvatskom primorju na Plavcu i Pošipu, vi u Crnoj Gori na Vrancu i Kratošiji... Zašto bi smo ovdje gostima preporučivali Merlot, Šardone... kada oni žele da osjete tradiciju kraja u koji su stigli. Pri tom, imamo vina na koja s razlogom treba da budemo ponosni. To je put kojeg se držimo u Saints Hill-u”, dodaje Marić.

Saints Hills je, inače, jedina hrvatska vinarija koja je angažovala legendarnog Mišela Rolanda kao konsultanta. Rezultat te saradnje je upravo Dingač, vino spektakularne klase koje je oduševilo goste druženja u Savoji.

Odličan utisak ostavio je i Rose St. Heels dok je ljubitelje bijelih vina u bašti poznatog barskog restorana bez daha ostavila Mala Nevina.

Mala Nevina je druga kupaža sa vinograda sv.Ante, nastala u istarskim vinogradima obitelji Tolj. Odnjegovana je u Dalmaciji gdje fermentira i dozrijeva u betonskim jajolikim tankovima i malim barrique bačvama.

Naši vinogradi na Istri smješteni su u seocetu Radovan. To je najviša tački jugozapadne Istre na kojoj strujanja vazduha tokom zriobe grožđa, osiguravaju hladne noći, veoma važnog elementa za aromatski profil budućeg vina”, objašnjava Marić.

Vinarija Saints hills već godina je redovni učesnik sajma vina u Herceg Novom. Predstavljanje Dingača, Male Nevine i ostalih proizvoda ove vinarije u Savoji početak je “osvajanja” Južnog Jadrana na koji su iz Saints Hill-a krenuli uz podršku kompanije NTC poznate po distribuciji hrane i pića renomiranih brendova koji garantuju stalan kvalitet.

{galerija}obale/2017/9/vinosavoja{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar