NVU Jadranski horizonti

jjadran hor 

Kreću radionice i ankete u okviru projekta „Evropske integracije kroz osnaženo građansko društvo“

 

Tokom protekle sedmice u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar započet je serijal radionica u okviru projekta „Evropske integracije kroz osnaženo građansko društvo“, kojeg realizuje NVU „Jadranski horizonti“ u saradnji sa evropskom Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO) i koji je podržan od strane Opštine Bar.

Cilj projekta je podizanje svijesti i nivoa znanja o važnosti evropskog integrisanja Crne Gore, kao i o bitnosti snaženja njenog građanskog društva. U sklopu projekta predviđene su edukativne radionice i predavanja namjenjena mladima od osnovnog, preko srednjoškolskog do visokoobrazovnog nivoa.

Projektnim aktivnosti predviđenim za JU SEUŠ Bar rukovodi prof. Neđeljko Đurović i one su započete anketiranjem stotinu učenika drugih, trećih i završnih razreda.

U anketi koja je imala pet pitanja, evidentno je da su odgovori na određena pitanja imali odstupanja u zavisnosti od nivoa srednjoškolskog uzrasta i poznavanja same tematike. Ujednačeno poimanje anketiranih odnosilo se navođenje prednosti koje donosi članstvo u EU, kao i prema mogućnosti mladih da mogu uticati na proces crnogorskog pristupanja EU. Raduje okolnost da je skoro 98% ispitanika svjesno benefita našeg eventualnog članstva u EU, kao i mogućnosti da mogu uticati na proces evropskih integracija u Crnoj Gori.

Dvije trećine ispistanih učenika ne smatra da su evropske integracije preduslov za održavanje stabilnosti i mira u Crnoj Gori, dok 27% njihovih vršnjaka ima direktno suprostavljen stav. Takođe, skoro polovina ispitanika ne slaže se sa tvrdnjom da će sukob u Ukrajini na bilo koji način uticati na učlanjenje Crne Gore u zajednicu evropskih naroda, dok druga polovina ne isključuje mogućnost nekog vida uticaja.

Na kraju ankete, 75% srednjoškolaca odlučilo bi se za neku od visokoobrazovnih ustanova u EU ako bi bili u prilici da svoje dalje obrazovanje mogu nastaviti van granica Crne Gore. Po ovom pitanju među maturantima, koji su inače činili trećinu anketnog uzorka, postoji nepodjeljena želja da bi svoje eventualne studentske dane u inostranstvu najradije proveli u nekoj od članica EU.

U nastavku projekta predviđene su dvije radionice od kojih će se prva odnositi na ekološke uslove Evropskih integracija i primjenu tzv. zelenih tehnologija, dok će druga obuhvatiti praksu i iskustva razvoja medijske pismenosti u EU.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar