EU projekt sprovodi se u Starom Baru

eu strb 3

Ukupna vrijednost projekta je 400.000€.

Povećanje turističkih kapaciteta kroz otkrivanje novih ulica, trgova i objekata u Starom gradu

Predstavnici Opštine Bar i JU Kulturni centar su učestvovali na dvodnevnoj prekograničnoj radionici organizovanoj od strane NVO CHwB u Peći na Kosovu na temu "Razvoj plana upravljanja kreativnim habom", a koja je realizovana u okviru evropskog projekta. Radionici su prisustvovali i predstavnici Opštine Peć, Regionalnog centra za kulturno nasleđe i nevladinih organizacija iz opština Zapadnog ekonomskog regiona na Kosovu.

Radionica je organizovana kao dio aktivnosti projekta C.L.O.S.E.R, a kako je jedan od glavnih ishoda ovog projekta uspostavljanje Kreativnog haba na Kosovu po uzoru na Hab u Baru, predstavnica Kreativnog haba Bar, Ivana Milić, predstavila je praksu u Baru.

eu strb 2

Šefica Kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar, Ana Živanović je predstavila aktivnosti koje se u okviru projekta sprovode u Baru. U okviru projekta je predviđeno raščišćavanje dijela putnih komunikacija u starom gradu Baru što će osposobiti dio do sada nepristupačnih ulica i povećati turističke kapacitete. Cilj je da se kroz projekat otkriju nove ulica, trgovi i objekti. Oni će biti dio nove rute i biće obilježeni informativnim tablama, a postojeća aplikacija sistem proširene stvarnosti u Starom gradu će biti proširena i na novootkriveni dio grada.

eu strb 1

Projekat C.L.O.S.E.R se finansira od strane EU u okviru trećeg programskog poziva IPA CBC Crna Gora-Kosovo 2014-2020, a implementira ga Opština Bar uz vodeće partnerstvo CHwB Kosovo. Projekat je otpočeo u martu 2023. i trajaće 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 400.000€, a njegov glavni cilj je doprinos lokalnom ekonomskom razvoju posredstvom razmjene znanja i uvažavanjem vrijednosti kulturnog nasleđa, uz jačanje saradnje institucija, organizacija civilnog drušva (OCD) i zajednica Crne Gore i Kosova.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar