Časne sestre...

časne sister

Časne sestre sv. Križa u Baru proslavile su svoj blagdan Uzvišenje Sv. Križa.

Svečana sveta misa održana je nedavno u crkvici na Mirovici. Veteranka barskog zdravstva, dječji ljekar, prim. dr. Julijana Vuksanović, čestitala je sestrama praznik i podsjetila na dane zajedničkog rada na dječjem odjelenju barske Bolnice prije ravno 62 godine.
Časne sestre sv. Križa došle su u Bar 1947 godine, na poziv Ministarstva zdravlja Crne Gore. Dočekao ih je upravnik tadašnje bolnice na Pristanu dr. Milin. Decenijama su predstavljale okosnicu srednjeg medicinskog kadra u Baru. Požrtvovano i samoprijegorno, bez prekida, radile su u svim društvenim sistemima kroz koje je prošao naš grad. Posebno su se isticale u zahtjevnim stanjima kao što je rad sa malom djecom i najtežim bolesnicima. U epidemijama, zemljotresima i drugim nedaćama bile su nezamjenljiv, siguran oslonac kako ljekarima tako i bolesnicima.
Podsjetimo se da su časne sestre sv. Križa u Crnu Goru došle početkom dvadesetog vijeka, na poziv Kotorskog biskupa Uccelinija. 1900. godine preuzele su rad u Domu staraca u Dobroti i nudile utočište i njegu usamljenima i nemoćnima. 1903. godine preuzele su rad u prvoj školi za žensku mladež u Boki koja je radila sve do drugog svjetskog Rata. Tokom Balkanskih ratova, izložene zimi i oskudici njegovale su više od 7000 vojnika na Cetinju i u Podgorici. U I svjetskom ratu su sestre Sv. Križa bile na bojnim linijama u sklopu zdravstvenih službi, ali su vodile računa i o djeci pogođenoj glađu, pa su otvarale velike ratne kuhinje. Najveća kuhinja u kojoj su sestre spremale hranu za 700 djece i 40 radnika nalazila se u Herceg-Novom.
Časne sestre su dobitnice brojnih društvenih priznanja. Za izvanredne napore u Balkanskim ratovima, Kralj Nikola I je 5 sestara odlikovao “Danilovim odlikovanjem“. Sestra Arnolda je 1978 godine dobila „Povelju Udruženja zdravstvenih radnika Crne Gore“ a godinu dana kasnije “Orden rada sa srebrnim vijencem” kojeg dodjeljuje predsjednik države, maršal Tito, za zasluge na otklanjanju posljedica zemljotresa. 1989 godine Skupština Opštine Bar je sestrama dodijelila svoje najveće priznanje „Nagradu 24.novembar“.

 M.K.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar