Zanatski referendum!

 image

Zanatska komora Crne Gore je raspisala ZANATSKI REFERENDUM o Zakonu o zanatstvu

Prenosimo saopštenje integralno.

Nakon neuspješne javne rasprave, koja nije dovela do dogovora i probližavanja stavova sa MERT-om, Zanatska komora Crne Gore je pozvala sve vlasnike zanatskih privrednih subjekata, kao i sve njihove stalno zaposlene da se izjasne, da li podržavaju predlog novog Zakona o zanatstvu koji su pripremile zanatlije na osnovu provjerenog međunarodnog iskustva i prakse ili izmjene i dopune postojećeg Zakona iz 2009., koje je pripremilo Ministarstvo.

Izvršni direktor JU Zanatske komore Crne Gore, Boris Marđonović izjavio je da je MERT ostao na starim pozicijama uporno izbjegavajući da pođe od realnih i gorućih potreba zanatlija, što je inače evropski pristup, nego od sebičnih interesa državnih struktura i nefunkcionalnog sistema.

"Oni tvrde da bi naš predlog Zakona o zanatstvu narušio funkcionisanje obrazovnog sistema Crne Gore zbog izmjena i dopuna 12 povezanih zakona. Zanatlije odbacuju ovaj izgovor, jer se njima ne zadire u nadležnost državnih institucija, već se aktuelizuju samo oni dijelovi zakona, koji se tiču stručnog osposobljavanja, dakle prakse, a koju ovdje niko ne nudi u funkcionalnom smilsu i koja je dio međunarodnih obaveza ako želimo da naša privreda učestvuje na unutrašnjem tržištu EU, naglašava Marđonović.

"Praksa je ključni segment zanatskog obrazovanja ali i ključni nedostatak našeg sistema, jer negativno utiče na konkurentnost naše srednjestaleške privrede i zato se mora riješiti na jedinstven način u okviru sistemskog zakona.

Drugi problem je definicija zanatstva u predlogu MERTa, koja zanatstvo dijeli po ekonomskoj snazi i svodi na mikro preduzeća i preduzetnike samo zato da bi se sačuvali prihodi Privredne komore od obaveznog članstva. To je neprihvatljivo i diskriminatorno, jer zanatlije ne treba da finansiraju interese industrije, trgovine i poljoprivrede, a sa druge strane dovodilo bi i do zabuna, sporova, nepotrebnih troškova i neravnomjernog razvoja i pristupa programima podrške.

MERT pokušava da pronđe kompromis kako bi sa jedne strane zaštitio neopravdane sindikalne interese ministarstva prosvjete a sa druge strane sigurne prihode Privredne komore, što je u oba slučaja veoma loše za zanatstvo, kojem u ovim teškim uslovima poslovanja ne treba truli kompromis, već stabilan i predvidljiv poslovni ambijent", ističe Marđonović i dodaje da je jedini efekat dosadašnjeg javnog ovlašćenja bio dupliranje posla CRPSa ali makar nije bilo vještačkih podjela zanatstva.

"Tokom diskusija na Radnoj grupi pokušali su svaliti krivicu na zanatlije vjerujući da nikada nećemo pripremiti i usaglasiti zjednički predlog a kada se to ipak desilo, angažovli su hitno i po upitnoj proceduri inostranog eksperta, koji se najprije pozitivno izjasnio na naš predlog a kasnije došao sa mišljenjem da naši zahtjevi nisu mogući, te da je potreban fazni prenos javnih ovlašćenja kada Komora finansijski ojača.

Oni će ovo sigurno demantovati ali odmah da im kažem, da se ne trude, jer su dobro znali naše ciljeve i interese navedenih struktura, pri čemu ne sporim pravo naših prijatelja i partnera iz Privredne komore da pokušaju sačuvati prihode oko 29.000 članova, iako smo im ponudili partnersku i korektnu tranziciju.

MERT sada pokušava da izazove podjele u zanatstvu, dali su nam jednu stolicu u Ministarstvu tri dana prije izbora i uz pompeznu objavu da je konačno riješeno pitanje krova nad glavom a koriste i nezadovoljne pojedince da oslabe nepokolebljivu riješenost da uzmemo ono što nam pripada.

Predsjednik Slobodan Starčević i ja smo ih zato nazvali Ministarstvom ekonomskog RAZDORA a ne razvoja i najavili zanatski embargo svakome ko stane iza štetnih odluka za zanatstvo.

Zato je najbolje da se sve zanatlije izjasne lično, jer 25 udruženja, koja su u oktobru prošle godine podržala zajednički predlog, mogu da govore samo u ime svojih formalnih članova.

Zanatski referendum počinje danas i zamišljen je tako, da se što više zanatlija upozna sa oba predloga, kako bi na informisan način donijeli odluku o podršci. Ako već moramo da plaćamo obaveznu članarinu, želimo da ona barem ima svrhu i smisao. Ne tražimo od države niti novac niti vlast, već javna ovlašćenja da razvijamo i jačamo struku", zaključuje Marđonović.
Izjašnjavanje će se vršiti putem online formulara: https://bit.ly/Zanatski-referendum a trajaće do ulaska prvog predloga Zakona u skupštinsku proceduru, bilo da se radi o našem zjedničkom Predlogu ili o konkurentskom Predlogu MERTa, koji ne prihvata većina zanatskih udruženja.

Ovo glasanje se odnosi samo na predloge Zakona o zanatstvu i ne može se nikako dovoditi u vezu sa strategijama lobiranja za njegovo usvajanje o kojima konačnu odluku donose delegati Komore.

Marđonović je naglasio da je izjašnjavanje zanatlija na Zanatskom referendumu od izuzetne važnosti kako za odbranu legitimnih interesa zanatstva, časti i struke, tako i za opštu demokratizciju društva, jer se odluke donose za one na koje se odnose a ne na strukture vlasti koje se finansiraju i od zanatstva.

P.S.
Na sljedećem linku možete pristupiti integralnom predlogu Zakona o zanatstvu, koji su pripremile zanatlije uz nazive svih 155 zanata i 396 šifara djelatnosti pod kojima se isti pojavljuju: https://bit.ly/Zakon-o-zanatstvu_Draft_220905

Ako Vas zanimaju ključne odredbe našeg Predloga, koje smo objedinili na jednoj A4 strani, kliknite ovdje: https://bit.ly/Ključne-odredbe-Zakona-o-zanatstvu.

Ako Vas zanima posljednji predlog MERTa, koji mi NE PODRŽAVAMO, kliknite ovdje: https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-sprovodenje-javne-rasprave-o-nacrtu-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-zanatstvu

Prijava zanata se može izvršiti putem sljedećeg linka: https://bit.ly/ZaKom_E-Prijava

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar