Biciklom i grančicom masline na putu za Italiju

cazo i sin

Alkovići javljaju: Krenuli smo i ove godine biciklama u Italiju preko Drača

Sa namjerom da podsjetimo nadležne i skrenemo pažnju javnosti da Bar i Crna Gora i dalje nemaju svoj trajekt odlučili smo da i ove godine biciklima preko Albanije preko luke Drač krenemo u Bari u Italiju.

caz and sin 1

Tužna je činjenica da je moj otac, Emirov đed prije 58 godina imao priliku da iz Bara, barskim trajektom plovi za Bari a da danas poslije više od pola vijeka njegov unuk to ne može da uradi.
Iako su mnogi političari tokom čitave godine predizborno obećavali da će država Crna Gora vratiti trajektnu liniju Bar – Bari – Bar i da ćemo ponovo imati naš barski – crnogorski „feribot“ od trajekta i dalje nema ništa i od predizbornih obećanja se nije odmaklo daleko. Prije neki dan smo čuli vijest da će Barska plovidba kupiti trajekt „AF Francesca“. Da nije bilo dva dana prije parlamentarnih izbora ozbiljno bi se zabrinuli, jer je prosto nevjerovatno da neko u Baru ozbiljno razmišlja da kupi 150 metara dug i „samo“ 44 godine star trajekt.
Prošle godine smo bar imali trajekt naših komšija iz Hrvatske koji je plovio na liniji našeg legendarnog „Sveca“ a ove godine tek imamo najave da će trajekt krenuti krajem mjeseca i to ne za Bari već za Brindizi. Tako da ćemo i mi iz Barija bicikima voziti do Brindizija nadamo se i do Taranta pa nazad u Bari da bi 19. juna na dan kada je 1955. „Svetac“ prvi put iz Barija isplovio za Bar mi italijanskim trajektom krenuli za Drač.
Ponovo podsjećamo da trajektna linija Bar – Bari – Bar nije bio običan prevoz robe i putnika već mnogo mnogo više od toga. Bio je to prozor u svijet, direktna veza sa razvijenom Evropom, Bar je bio primorski grad koji je ispraćao i doćekivao trajekt a mi primorci znamo što to znači.
Možemo da razumijemo da tamo u Podgorici nekoga ne zanima trajekt Bar – Bari- Bar i da ne zna za njegovu vrijednost prvenstveno za Barane ali i za cijelu Crnu Goru ali nikada nećemo shvatiti Barane koji nas ubjeđuju da trajekt nije isplativ. „Feribot“ je za Barane mnogo više od običnog biznisa i zgrtanja novca. Ne mora baš sve da bude u profitu, može se nešto uraditi i za svoje građane, za omladinu kojoj bi savremeni svijet trebao da bude na dohvat ruke. Sve i da nije direktno isplativ ali je indirektno i dugoročno sigurno više nego isplativ i koristan.
Nadamo se da ćemo sljedeće godine u junu u Italiju ići barskim trajektom koji će biti moderan i prilagođen broju potencijalnih roba i putnika da ćemo se manuti politike i političkih obećanja da će se oko ovog projekta ujediniti i pozicija i opozicija da će se studiozno pristupiti iznalaženju pravog riješenja koje će biti na zadovoljstvo svih. „Feribot“ nije tema za politiku već za slogu oko projekta koji su prije pola vijeka utemeljili naši preci i red je da mi gradimo na tim temeljima a ne da razgrađujemo.

caz and sin 2
Navigare necesse est, vivere non est necesse!

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar