Ratac - Laudato si’

tur ratc 1

Edukativno-molitveni susret u svetištu Gospe Ratačke.

Laudato si’ animatori Marina Zgradić i Josip Maljević i NVO “Čisto more” iz Sutomora organizirali su u subotu 6. maja edukativno-molitveni susret u svetištu Gospe Ratačke kod Bara.

Ovim su susretom župe Šušanj, Brca i Sutomore nastavile s pripremom za obilježavanje “Tjedna Laudato si’ koji se ove godine među vjernicima diljem svijeta obilježava od 21. do 28. maja. Susret je započeo predavanjem profesora istorije Dejana Paladina pod naslovom “Ratačka opatija”. Profesor je iznio je detaljan prikaz istorije Ratačke opatije s posebnim osvrtom na ulogu redovnika benediktinaca koju su imali u osnutku ove opatije, ali i u povijesti krišćanstva na ovim prostorima.

tur ratc 2

Sudionici molili zajedničku molitvi o osmoj obljetnici izlaska enciklike Laudato si’ koja se može pronaći na službenim stranicama Tjedna Laudato si’ (laudatosiweek.org). U molitvi su se spomenuli kako su ljudi čuvari svega stvorenoga i molili da “im se otvore pameti te da Bog dodirne njihova srca kako bi mogli pirstupiti Njegovom daru stvaranja.”

Laudato si’ animator Josip Maljević se obratio učesnicima istaknuvši: "Sretan sam što na svojoj župi mogu sudjelovati u očuvanju stvorenoga i obilježavanju Tjedna Laudato si'. Na taj način svi se zajedno pridružujemo brojnim ljudima širom svijeta koji obilježavaju ovaj Tjedan kao i osmu godišnjicu izlaska enciklike pape Franje Laudato si'. Ovaj naš dom kao što govori molitva koju smo čuli ne pripada samo nama, nego i budućim generacijama, djeci koja su danas ovdje s nama. Svatko od nas može i treba učiniti male korake kako bi osigurali da ova djeca, ali i sva djeca širom svijeta mogu nastaviti uživati u ljepoti stvorenoga. Mislim da svatko od nas može dati svoj mali doprinos očuvanju stvorenoga usvajanjem navika poput razdvajanja otpada i molitvom za očuvanje stvorenoga."
Svi su učesnici sudjelovali u molitvi “Put svjetla” (Via lucis), koje je predvodio upravitelj svetišta don Dejan Turza. Nakon molitve sudionicima je svoju riječ Petar Đenđinović član NVO “Čisto more” iz Sutomora. Izrazio je zadovoljstvo što nakon trideset godina djelovanja danas nije bilo potrebno sakupljati smeće na prostoru svetišta Gospe Ratačke. Govorio je također o važnosti recikliranja i razvrstavanja otpada te o potrebi bližih reciklažnih dvorišta, jer najbliže je u Podgorici. Ukazao je na razne opasnosti koje vrebaju prilikom sakupljanja smeća te da nikako ne preporuča da djeca mlađa od 10 godina sakupljaju smeće prilikom ekoloških akcija.

tur ratc 3

U molitveno-edukativnom programu sudjelovali su vjerroučenici, , Laudato si’ volonteri i vjernici župa Šušanj, Brca, Sutomore, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić te drugi gosti.
Ratac
Dvije zanimljivosti iz predavanja prof. Paladina:
Tokom mletačko-osmanskih sukoba, nastradao je Ratac, odnosno 1532. godine osmanska flota opustošila je opatiju.Po legendi mjesštana opati su iz topa kojeg su posjedovali na zidinama ispalili đule u znak poštovanja prema osmanskoj floti koja je prolazila u blizini a da su oni to pogrešno protumačili i gađali opatiju.
Na kraju, još jedna legenda o životu opata Svete Marije Ratačke.Naime po toj legendi svaki dan kad bi zazvonilo zvono crkve iz stijena ispod mora izlazile bi murine, jer su ih baš u to vrijeme opati hranili.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar