srijeda 80
 
Sezona lova na naftu i gas u crnogorskom podmorju počela je seizmičkim 3D istraživanjem broda “Polar empres” norveške kompanije “Šeravoter”, koji će narednih mjesec i po suspendovati sve privredne ribarske aktivnosti na površini od oko 1.200 kilometara koja zahvata dio crnogorskih teritorijalnih voda i dijela epikontinentalnog pojasa.

U konkretnom slučaju obuhvaćena je zona u dijelu blokova za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek. Krajnji cilj istraživanja je precizno definisanje istražne lokacije, čije će bušenje početi krajem 2019. ili početkom 2020. godine, piše Pobjeda.

Prema podacima Uprave za ugljovodonike, od ukupne površine koja je obuhvaćena ovim snimanjima 20 odsto će biti u teritorijalnim vodama Crne Gore, dok će ostatak biti u međunarodnim vodama. Istraživanjima su obuhvaćeni blokovi 4, 5, 9 i 10. Najbliža i ujedno najplića tačka istraživanja pripada bloku 5, nalazi se na udaljenosti 11 kilometara od rta Mendra kod Ulcinja, a dubina mora kod ove tačke iznosi oko 90 metara.

Istraživačkom brodu koji će u moru razvući kablove sa specijalnim vazdušnim topovima za očitavanje struktura dna, u svakom momentu biće potreban siguran radni radijus od 170,5 kilometara u okviru kojeg će biti zabranjen pristup bilo kakvih plovila radi sigurnosti sofisticirane opreme za detekciju potencijalnih zona sa zalihama ugljovodonika. Zona istraživanja poklapa se sa ključnim djelovima mora kojem gravitiraju aktivnosti barskih, ulcinjskih i budvanskih profesionalnih ribara, koji u ovo doba godine kočama, mrežama i udicama traže neke od komercijalno vrijednih rakova i riba, poput kozica, kokota, oslića, grdoba, ali i zubataca, prvenstveno krunaša.

Mnogi od njih strahuju da će zona koju pokriva istraživanje, a to je dobar dio barske seke (grebena) i pozicija oko i iza nje, trajno biti uništen upotrebom famoznih vazdušnih topova kojima se emituje komprimovani vazduh pod visokim pritiskom u okviru češljanja morskog dna.

Sportski ribolovci, okupljeni u više od 20 klubova na Primorju, ostali su van fokusa pregovora budući da je stav države, ali i investitora da njihova veza s morem nema komercijalni okvir, pa im nije direktno ugrožena egzistencija.

Jedan od crnogorskih reprezentativaca u sportskom ribolovu, Baranin Miloš Dašić, koji brani boje Igala, ističe da valorizacija sportskog ribolova nikada nije bila pretjerano u fokusu, a ovime se dodatno ugrožava rekreativni i turistički aspekt od kojeg su mnoge zemlje napravile značajan resurs za popunjavanje budžeta.

“Nakon ovih istraživanja, čije posljedice ćemo tek osjetiti, a i nekih novih, koja su u najavi, ne znam što da očekujemo. More koje znamo, koje bi trebalo da zajednički štitimo i posvetimo se njegovom oporavku od drugih problema, sada je na udaru koji je van naših uticaja. To je porazno. A ribolovci, priroda i zaštita mora su, jednostavno rečeno, potisnuti u drugi plan”, smatra Dašić.

I građanski aktivisti i nevladine organizacije SOS za Jadran, Grin hom i drugi dočekali su uplovljavanje “Polar empresa“ protestom, koji je u četvrtak organizovan u Baru, uz ponovljenu bojazan da će seizmička istraživanja ostaviti pustoš i ugroziti ribarski sektor, kao i ekološku ravnotežu.

Protivnici strateškog opredjeljenja Vlade da Crna Gora, kroz saradnju sa italijansko-ruskim i grčkim partnerima u projektu, uplovi u istraživanje nafte i gasa upozoravaju na koliziju takvih stremljenja sa ranijim opredjeljenjem države da smanji upotrebu fosilnih goriva. Takođe, navedeno je i narušavanje ustavnih određenja koja Crnu Goru definišu kao zemlju opredijeljenu za zaštitu životne sredine.

Početak istraživanja “Polara” u petak je zvanično ispratila i delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Markovićem i ministrima ekonomije i održivog razvoja Dragicom Sekulić i Pavlem Radulovićem.

Iz Vlade je saopšteno da su premijer i ministri poručili da početak istraživanja predstavlja i početak nove ere industrijske proizvodnje u Crnoj Gori. Naglašeno je daće prilikom istraživanja naročito biti vođeno računa o zašti ti životne sredine.

Opsežna 2D seizmička istraživanja sjevernog i srednjeg Jadrana, koja je firma “Spektrum” obavljala u susjednoj Hrvatskoj tokom 2013. i početkom 2014. godine, dovela su do problematizovanja tog posla u javnosti kako u pogledu samog aranžmana, tako i sa ekološkog aspekta.

Profesor sa splitskog Sveučilišnog odjela za studije mora Alen Soldo u izjavi Pobjedi potvrdio je da se njegovo istraživanje morskih pasa kao krovnih predatora u morskom ekosistemu poklopilo sa seizmičkim mapiranjem “Spektruma“ i da su primijetili nestanak tih inače ugroženih vrsta riba u širokoj zoni.

IZVOR: POBJEDA/CdM

 

 

red plovidbe

Jedro 320x250

Baner Tomić 1

 emporio

baneb reklama

regionalni vodovod novi

 

baneb jedro

 Svetionik logo glavni

 optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro


emporio junior

pascuci 320

F radio bočni

 optotim nova adresa 320 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Tradicionalni 15. Memorijal “Danilo – Dano Delibašić” u fudbalu, održan je u nedjelju, 09....
Više u kategorijama: Sport  Info  Art  Obale  

baneb reklama

 

emporio

Svetionik logo glavni

 Baner Tomić 1

baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

optotim nova adresa 320

baner Adria

emporio junior


JPMD 320

Adria

pascuci 320

F radio bočni

 pascuci 320

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti