foto bozidar bastrica 1

Drugi dio priča o spašavanju kornjače koja se nasukala na obalu ispred “Azzura” završen je danas, ali šanse za potpuni oporavak lijepe životinje nisu prevelike iako je puštena u more.

Troje Barana, Asad Grlić, Bedo Gurzaković i Denis Saiti, u saradnji sa biologom Vernesom Zagorom, juče su tzv. glavatu kornjaču (lat. Caretta caretta) iznijeli ošamućenu na obalu, i tokom popodneva pokušali da vrate u more, ali dezorijentisana životinja nije imala snage za to. Uz konsultaciju sa ljudima iz Instituta za biologiju mora, noć je provela u improvizovanom bazenu, uz nadu da će njen povratak u prirodnu sredinu biti moguć danas.

U međuvremenu je kornjaču pregledao bez nadoknade veterinar Goran Medojević i konstatovao da je zadobila udarac u glavu, ali da su svi ekstremiteti pokretni i da reaguje jednako na svim djelovima tijela. Konastatovano je da je za njen opšte stanje kriv udarac, ali i borba sa talasima i kasnije ljudima koji su, svako iz svog razloga, istraumirali sirotu životinju sve dok nije odnešena sa plaže.

Danas je četvorka ponovo pokušala da vrati kornjaču u more, sa gradske plaže, ali se i ovaj pokušaj završio neuspjehom.

Po proceduri poznatoj u svijetu, u ovakvim slučajevima koji i nisu rijetki, kornjača bi trebala da boravi u tzv. rehabilitacionim bazenima nedjelju ili dvije, dok ne skupi snagu i uz dobro opšte stanje organizma otplovi u more. Kako u Crnoj Gori, iako je primorska država, nema centara za oporavak životinja (najbliži je u Splitu), iz Instituta za biologiju mora su savjetovali da kornjaču puste u prirodni ambijent, da se sama oporavi od udaraca o kamenje koje je juče zadobila.
Vlasnik jedne od barskih barki, Sajo Kalamperović, ponudio se za ovaj posao, pa su kornjaču utovarili na čamac i pustili je u more na nekih kilometar i po od obale.

Nadajmo se da će izdržati.

Posljednje vijesti

Thumbnail Oko 15.15 časova došlo je do kontakta  vozila na magistralnom putu kroz Sutomore. Prema prvim...
Više u kategorijama: Info  Sport  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar