Raičević u posjeti Univerzitetu u Torontu

IMG 82941 825x340

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i Elvira Bekteši šefica Odsjeka za statusno-pravna pitanja, finansije i iseljeničke knjižice, posjetili su Univerzitet Toronto gdje su razgovarali sa zamjenicom direktora Centra za dijasporu i transnacionalne studije prof.dr Antonelom Arhin.

Dr Antonela Arhin rodjena je i odrasla u Crnoj Gori, a u Centru, jedinstvenom po predmetu izučavanja u svijetu, radi vec 12 godina. Dr Ahin predaje više predmeta u okviru programa dijaspora i transnacionalne studije i to prava djece, migracije djece, transnacionalni tokovi, kriminal i migracije, ljudska prava, pravo i kulturna značenja, državljanstvo i identitet.

Izražavajuci zahvalnost zbog prve posjete institucije koja se direktno bavi dijasporom Crne Gore, gdja Arhin je upoznala sagovornike sa programom Centra, te izrazila spremnost da kao Crnogorka želi i ima potrebu da i kroz svoju profesiju pomogne Crnoj Gori i da joj je izuzetno drago da neko to cijeni i pokazuje interesovanje za izučavanje dijaspore, njenog uticaja na zemlju porijekla i zemlju prijema, njenog položaja i borbi za očuvanje identiteta, kulture, tradicije u doba globalizacije.

Sagovornici su pokrenuli niz važnih pitanja, a dogovoren je nastavak komunikacije po pitanju mogućnosti uspostavljanja saradnje Univerziteta Crne Gore sa Univerzitetom Toronto, razmjeni studenata i profesora, stipendijama i, naročito, izučavanju dijapore kao vrlo važnog društvenog fenomena, razmjeni dobre prakse u dijelu rada sa dijasporom i pitanjima saradnje izmedju dijaspore i matice koje Crna Gora moze i treba pokušati da primijeni u osmišljavanju svoje politike saradnje sa dijasporom.

Univerzitet Toronta spada medju 15 najboljih u svijetu, a trenutno važi za najbolji univerzitet u Kanadi. Biblioteka ovog univerziteta treca je po broju dostupnih knjiga u Sjevernoj Americi, odmah nakon Harvarda i Jejla. Univerzitet Toronto ima oko 90.000 studenata i cak 980 programa.

Sastanak je organizovalo Crnogorsko kulturno društvo Toronto koje odrzava kontakte sa dr Arhin i sa kojom je i do sada uspjesno saradjivalo.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar