Maslinarska manifestacija „Ex albis ulivis“

plantaž

Društvo maslinara Bar, manifestacijom Ex albis ulivis označava početak berbe maslina.

Na žalost, ove godine u Baru neće biti ozbiljne berbe maslina ali su uzorni maslinari sačuvali kvalitet svojih ulja koja su prošle godine dobili u ranoj berbi maslina. Svoja prošlogodišnja ulja su izložili masinari koji su na Maslinijadi i na manifestacijama u regionu dobili zlatne medalje za kvalitet. „Zlatna“ ulja su izložili maslinari Redžep Kolar i Petar Pukić. Takođe, ulja koja su nagrađivana medaljama za kvalitet izložili su: Srednja stručna škola ex Poljoprivredna, Vakuf Islamske zajednice Bar, Sait Čantić, Nijazim Bećović, Fahrudin Mujić, Ibrahim Duraković i Filip Jovović.

olivv
Posebno osvježenje na Manifestaciji u Starom gradu Baru bili su predstavnci AD Plantaže iz Podgorice koji su donjeli ovogodišnje „mlado“ ulje vrhunskog kvaliteta. AD Plantaže pored proizvodnje vrhunskih vina po kojima su prepoznate u svijetu postaju i značajan faktor u proizvodnji maslinovog ulja u Crnoj Gori što obogaćuje crnogorsko tržište uljem koje je još uvkjek slabo razvijeno.
Gosti iz Bara i regiona te mnogobrojni turisti su pored degustacije vrhunskih maslinovih ulja imali zadovoljstvo da degustiraju priganice, kozji sir, barski med i starobarske poslastice uz domaći sok od šipka.
Kompanija Yomil iz Bara je izložila mašine i alate iz programa STIHL. Maslinari su imali mogućnost da od predstavnika kompanije dobiju sve informacije o programu koji im je na raspolaganju te o povoljnostima koje mogu ostvariti.

standd
Manifestacija Ex albis ulivis je uspješno realizovana, i u Društvu maslinara su sigurni da njena organizacija značajno doprinosi kako razvoju maslinarstva tako i edukaciji potrošača te unaprijađenju turističke ponude Bara.
Naziv „Ex albis ulivis“ imala je jedna od pet kategorija maslinovog ulja u starom Rimu, odnosno prva kategorija ulja koja se proizvodila od prvo ubranih ranih zelenih svježih maslina a bila je dostupna samo bogatim slojevima društva. Peta kategorija ulja se dobijala od maslina sakupljanih sa zemlje i to ulje su dobijali robovi.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar