Poplave-Operativni štab apeluje da se izmjesti imovina

murići 3

Nivo Skadarskog jezera nastavlja da raste i u Virpazaru voda je izašla na javne površine, “zatvorila” je Vukosavovića most (Stara kaldrma).

Biljana Dabić

Predsednik MZ Crmnica Đuro Marković kaže da stanje jeste kritično jer voda i dalje raste, pored novih 15 cm. Za sada još nisu ugrožene kuće, a ljudi su u pripravnosti. Sa donjih spratova žitelji ove varošice su iznijeli stvari, “iseljena” je i kancalarija MZ Crmnica.
-Nadamo se da neće biti drastičnih poplava. Što je do nas da uradimo, uradili smo. Spremni smo. Ali, se nadamo da neće doći do ispuštanja novih količina vode iz brane na Drimu u Albaniji, što bi se u Virpazaru sigurno negativno odrazilo jer bi nivo vode dodatno porasta, kazao je Marković.
Situacija je kritična i u Donjim Murićima. Dio ugostiteljskih objekata je poplavljen, a u ponedeljak nivo jezera je posatao za novih 30-tak cm. Prema riječima vlasnika izletničkog kompleksa Hasana Muratovića nivo Skadarskog jezera nastavlja da raste što se vidi po količini vode u objektima
Rukovodilac Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje Mirsad Mulić apelovao je na stanovništvo u mjestima oko Skadarskog jezera i rijeke Bojane, koji su u riziku od poplava, da pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije, te da putem sredstava informisanja prate razvoj situacije i budu odgovorni saradnici u ovom zajedničkom problemu.

murići 2

Mulić ističe da je rast vodostaja Skadarskog jezera i rijeke Bojane evidentan i približava se nivou kada može biti velikih problema u smislu direktnog ugrožavanja stanovništa, zatim domaćinstava i drugih objekata.
Poplave još uvijek nijesu zahvatile područja sa potencijalnim rizikom, ali da hidrološki i meteorološki parametri govore da se situacija u narednim danima može značajno usložnjavati i komplikovati.
Prema riječima rukovodioca, Operativni štab konstantno prati situaciju i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i organima, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.
- Na osnovu informacija koje Operativni štab za zaštitu i spašavanje, preko OKC 112 Direktorata za vanredne situacije ima, situacija je i u susjednoj Albaniji vrlo složena po ovom pitanju. Količina voda u hidroakumulacijama na Drimu je premašila kritični nivo, kazao je Mulić.
On ističe da imajući u vidu da je uz količinu padavina, i druge faktore, ispuštanje vode iz ovih hidroakumulacija jedan od ključnih razloga podizanja vodostaja jezera, i da će direktno uslovljavati situaciju na terenu, iz Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje još jednom apeluju na građane da pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije, da putem sredstava informisanja prate razvoj situacije.
-Sistem zaštite i spašavanja je i dalje u punoj pripravnosti sa svim raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima i reagovaće u skladu sa razvojem situacije, zaključio je Mulić.

F radio unutrašnji

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar