×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder info/2017/9/kamp is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder info/2017/9/kamp is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

kamp

Minulih dana u Baru je održan jedini edukativni kamp za osobe sa dijabetesom u Crnoj Gori.

I šesti Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom, koji se u Baru održavao od 1. do 6. septembra, zaslužio je epitet međunarodnog i po učesnicima i predavačima. Kamp je okupio 30 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona koji su tokom pet dana održali oko 40 radionica!

U ulozi predavača našlo se 23 ljekara iz Crne Gore i Srbije, ali i psiholozi, profesori fizičke kulture, prethodni učesnici kampa... Novost u odnosu na prethodne godine na 6. Edukativnom kampu za osobe sa dijabetesom bilo je to što su učesnici kampa čuli su iskustva i preporuke roditelja čija djeca imaju dijabetes.

Osnivač Edukativnog kapma u Baru dr Valentina Kalinić kaže je da je kamp opravdao postojanje.

“Nemjerljivo je zadovoljstvo kada učesnici prethodnih kampova u Baru donesu rezultate nalaza sa besprekorno regulisanim vrijednostima HbA1C. Glikozilirani hemoglobin je bitan test krvi koji pokazuje prosječan nivo šećera u krvi za poslednja 3 mjeseca, i veoma je važan za praćenje i kontrolu. To je endokrinolozima potvrda da je naša edukacija uspjela”, kaže dr Kalinić ističući da je cilj kampa je prevencija.

Ona naglašava da bi osobe sa dijabetesom prihvatile svoje stanje treba što više da znaju o istom.

“Zbog toga smo uz pomoć endokrinologa, ali i nefrologa, kardiologa, neurologa, oftalmologa... koji se bave liječenjem komplikacija od šećerne bolesti kroz kampove željeli edukukovati, predočiti šta se dešava ako nemaju dobre nivoe glikemije u krvi i kako da vode uspješan život bez komplikacija”, kaže internista endokrinolog dr Valentina Kalinić.

Specijalni gost ovogodišnjeg kampa je bio voditelj Dejan Pantelić, roditelj djece koja imaju dijabetes. Poznati TV voditelj iz Beograda je smogao snage sa suprugom, stao ispred kamere, i javno podjelio izazove i iskustva kroz koja prolazi njegova porodica, nakon što je djeci dijagnostikovan dijabetes.
“Mišljenja smo da o dijabetesu treba otvoreno govoriti i neprestano se edukovati”, rekao je Pantelić.
Sa 6. Kampa u Baru upućena je inicijativa da se javne ličnosti regiona uključuju u kampanje koje se bave edukacijom osoba sa dijabetesom , otvoreno govore o iskustvima, preporukama zdravih stilova života sve u cilju preveniranja komplikacija koje može prouzrokovati dijabetes.
Statistika upozorva - Crna Gora je prva u Evropi po godinama životne dobi osoba koje se liječe dijalizom.

Dr Marina Ratković, nefrolog KC CG potvrđuje da su jako mladi ljudi na liječenju dijalizom, kojima je potrebna transplatacija bubrega.

“Osobe sa dijabetesom, sada čine trećinu svih pacijenata koji moraju koristiti zamjensku bubrežnu funkciju. Prema statistici, 2000-te godine je bilo 5-7 odsto, a sada 25- 28 odsto osoba sa dijabetesom završava na dijalizi”, kaže dr Ratković.

Ona ističe kako moraju postojati kontrole i kada nema naznaka bolesti da bi pravovremeno, u saradnji sa endokrinologom zaustavili,ili smanjili razvoj bolesti.

“Ono što je na prvom mjestu jeste dobra regulacija glikemije, na drugom dobra regulacija masnoće, na trećem regulacija kardio vaskularnih bolesti. I naravno ishrana! Pristalica sam toga da čovjek treba da bude umjeren u svemu. Greške mogu da se dese, ali ne treba da budu učestale”, zaključuje prof.dr Ratković ističući zanačaj Kampa za osobe sa dijabetesom koji se bavi edukacijom , a među brojnim temama su i kako prevenirati komplikacije koje nastaju kao posledica šećerne bolesti.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima oko 50 hiljada osoba sa dijabetesom, što je više nego broj stanovnika Bara, grada u kome se šest godina tradicionalno održava kamp za osobe sa dijabetesom.

Kamp za osobe sa dijabetesom potvrdio se kao izvor dobrih ideja koje su poslužile Nacionalnoj komisiji za dijabetes za određene predloge prema Fondu zdravstvenog osiguranja i resornom ministarstvu u cilju pokretanja određenih aktivnosti. Ovogodišnji Kamp za osobe sa dijabetesom podržao je Fond za zdravstveno osiguranje.

Život dijabetičarima u Crnoj Gori koji su na insulinu znatno je olakšao Pravilnik o pomagalima kroz koji su osobama sa dijabetesom obezbjeđene trakice, lancete. Oko 10 hiljada osoba sa dijabetesom koji su na insulinu preko recepta može obezbjediti potrebne trakice
Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je da se analiziraju zahtjevi za senzore.

Ove godine u Kampu je bila Ana Špoljerić (31) iz Hrvatske, koja ima dijabestes 17 godina i često posjećuje edukativne kampove u Hrvatskoj gdje je zvanično registrovano 260.000 osoba sa dijabetesom koji su otkriveni, a pretpostavlja se da ih je oko 460.000. U Hrvatskoj se bilježi i porast osoba sa dijabetesom tip 1 .

“U Hrvatskoj osobe sa dijabetesom tip 1 dobiju sve što im je potrebno preko Zdravstvenog osiguranja, trakice, insulin, potrošne materijale...Međutim, mi ne stojimo na tome, sada su u svijetu pa tako i kod nas veoma popularni kontinuirani mjerači. To je nova revolucija u dijabetesu i pregovaramo da ih dobijemo, nadamo se da ćemo u tome uspjeti”, kazala je učesnica kampa u Baru iz Hrvatske.

Oko 200 osoba sa dijabetesom je edukovano u dosadašnjim kampovima koji su održani u Baru, u organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug. Zahvaljujući sponzorima, prevashodno farmaceutskim kućama, privrednim subjekatima koji su prepoznali značaj edukacije i prevencije komplikacija šećerne bolesti za sve učesnike je obezbjeđen petodnevni smještaj u hotelu na bazi punog pansiona, od 1.do 6.septembra.

Podaci Internacionalne dijabetes federacije o broju osoba sa dijabetesom, govore o tome da u svijetu trenutno postoji samo jedna država u kojoj se zna tačan broj, a to je Njemačka, zahvaljujući preciznim registrima pacijenata, 6.9 odsto registrovanih dijabetičara.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima oko 50 hiljada osoba sa dijabetesom, što je više nego broj stanovnika Bara, grada u kome se šest godina tradicionalno održava kamp za osobe sa dijabetesom. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije broj osoba sa dijabetesom do 2030. će se udvostručiti

Dijabetes je stanje s kojim može da se doživi duboka starost, ali edukacija je dragocjena i podrazumijeva primjenu zdravih stillova života, umjerenu i zdravu ishranu s više manjih obroka dnevno, redovnu svakodnevnu fizičku aktivnost, pravilno uzimanje terapije, kako bi se izbjegle komplikacije.

Izvor: MONDO

 {galerija}info/2017/9/kamp{/galerija}