Počeo 6. Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom

radno otvaranje 37

Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom otvoren je u hotelu “Sidro” i trajaće do 6.septembra.

PIŠE: Biljana DABIĆ

U 6. Kampu je 30 učresnika, uglavnom osobe sa dijabetesom mel¬li¬tus tip 1, iz Crne Gore i regiona za koje će ljekari specijalisti, psiholozi, a i prethodni učesnici kampova narednih dana održavati edukativne radionice. Radionice su od 9 do 13 sati, u taverni hotela Sidro i otvorene su za sve građane.

Kamp ima za cilj da pruži edukaciju i motivaciju pacijenta - da osobe sa dijabetesom preuzmu brigu o svom stanju, koje je bolest u momentu otkrivanja, a nakon toga mogu da funkcionišu bez tegoba. Upravo treba osobu sa dijabetesom motivisati da u svakom momentu vodi računa o svom stanju, nivou glikemije u krvi koja može ako nije dobro regulisana da ugrozi život, a kroz vrijeme i da stvori komplikacije.

Cilj kampa je prevencija. Da bi osobe sa dijabetesom prihvatile svoje stanje treba što više da znaju o istom pa smo uz pomoć endokrinologa, zatim nefrologa, kardiologa, neurologa, oftalmologa koji se bave liječenjem komplikacija od šećerne bolesti kroz kampove željeli edukukovati, predočiti šta se dešava ako nemaju dobre nivoe glikemije u krvi i kako da vode uspješan život bez komplikacija, kazala je internista endokrinolog dr Valentina Kalinić osnovač Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom.

Dijabetes je stanje s kojim može da se doživi duboka starost, ali edukacija je dragocjena i podrazumijeva primjenu zdravih stilova života, umjerenu i zdravu ishranu s više manjih obroka dnevno, redovnu svakodnevnu fizičku aktivnost, pravilno uzimanje terapije, kako bi se izbjegle komplikacije.

Uz edukaciju u Kampu se razmjenju iskustva kako kvalitetnije i jednostavnije živjeti sa dijabetesom. Iako je dijabetes, prema podacima svjetske zdravstvene organizacije, u konstantnom porastu i dalje je tabu tema za mnoge. Ipak ima osoba koje su spremne da podjele iskustva vezana za dijabetes.
Gost 6. Edukativnog kapma za osobe sa dijabetesom je voditelj Dejan Pantelić iz Beograda, roditelj djece koja imaju dijabestes, koji je smogao snage da stane ispred kamere, i javno podjeli izazove iskustva kroz koja prolazi njegova porodica.

-Kada su moja djeca prije deset godina dobila dijabetes, ja sam to javno rekao. Ne zbog toga što sam ja želio da komercijalizujem njihov problem i cijelu priču već sam htio da pomognem i drugoj djeci, i drugim roditeljima, da im dam vjetar u leđa, da nije sve potpnulo. Moram priznati- kada je dijagnostifikovan dijabetes mojoj djeci, supruga i ja jesmo potonuli, priča otvoreno Pantelić ističući da je ponosan na svoju porodicu jer su u teškim životnim trenucima pokazali koliko su jaki.

Prvo smo se supruga i ja trudili da vratimo osmjeh nama, i djeca to automatski reflektuju, oni su upili taj osmjeh i do danas ga zadržavaju. Neki me gledaju kao heroja, što je suludo. Ja kroz nastup pokušavam da od drugih ljudi koji imaju sličan problem dobijem informaciju više, onu koju ja nemam, ili mi damo informaciju i nekome pomognemo. Dolazio sam u situaciju da ljekar opšte prakse kaže- znate i moja unuka ima dijabetes, ali nemojte to nikome da kažete. To mi je bilo šokantno. Mišljenja smo da o dijabetesu treba otvoreno govoriti i neprestano se edukovati, kazao je Pantelić

Ovogodišnji Kamp za osobe sa dijabetesom podržao je Fond za zdravstveno osiguranje.

Posebno imamo obzira kada se radi o edukaciji. Kroz edukaciju pomaže se osobama sa dijabetesom, a utiče se i na smanjenje troškova. Početkom godine donijet je novi Pravilnik o pomagalima kroz koji su osobama sa dijabetesom obezbjeđene trakice, lancete... To je značajan pomak. Vjerujem da se tu neće stati, s obzirom da imamo novih zahtjeva vezano za senzore. Fond analizira i te zahtjeve dobijene od nevladinog sektora, ljekara. Vjerujem da ćemo u budućnosti doći do računice za senzore, kazao se direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Kamp za osobe sa dijabetesom potvrdio se kao izvor dobrih ideja koje su poslužile Nacionalnoj komisiji za dijabetes za određene predloge prema Fondu zdravstvenog osiguranja i resornom ministarstvu u cilju pokretanja određenih aktivnosti.

Zahvaljujući menadžmentu Fonda i resornog ministrastva određene aktivnosti su sprovedene u djelo - obezbjeđivanje glukometara, trakica i lanceta za sve oboljele od šećerne bolesti koji primaju isulinsku terapiju, zatim uvođenje insulinskih pumpi i centara za insulinske pumpe u Instititutu za bolesti djece u Kliničkom centru Crne Gore. To je značajna novina pogotovo za dame koje boluju od dijabetesa, a koje nisu mogle ostvariti odličnu glikoregulaciju što je uslov da uđu u održavanje trudnoće. Treće, registar oboljelih u Institutu za javno zdravlje se uredno popunjava, a zahvaljujući Udruženju Domova zdravlja postoje savjetovališta za prevenciju gojaznosti i dijabetesa u kojima se mogu dobiti informacije o edukaciji, liječenju, prevenciji komplikacija, kao i primjeni novina- senzora, insulinskih terapija, novim oblicima insulin, kazao je internista endokrinolog dr Sreten Kavarić, predsednik Nacionalne komisije za dijabetes koja daje podršku edukativnom kampu za osobe sa dijabetesom od osnivanja prije šest godina.

Ove godine u Kampu je Ana Špoljerić (31) iz Hrvatske. Ona ima dijabestes 17 godina i često posjećuje edukativne kampove koji se održavaju u Hrvatskoj koja zvanično ima preko 260.000 osoba sa dijabetesom koji su otkriveni, a pretpostavlja se da ih je oko 460.000. U Hrvatskoj se bilježi i porast osoba sa dijabetesom tip 1 .

Prvi put sam u Baru. Ovakvi vidovi edukacije su najbolji za osobe sa dijabetesom, gdje oni mogu međusobno razmjeniti iskustva i naučiti nešto novo, isprave ono gdje griješe, kaže Ana. Prema njenim riječima, u Hrvatskoj osobe sa dijabetesom tip 1 dobiju sve što im je potrebno preko Zdravstvenog osiguranja.
Trakice, insulin, potrošne materijale...Međutim, mi ne stojimo na tome, sada su u svijetu pa tako i kod nas veoma popularni kontinuirani mjerači. To je nova revolucija u dijabetesu i pregovaramo da ih dobijemo, nadamo se da ćemo u tome uspjeti, kazala je učesnica kampa u Baru iz Hrvatske.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima dijabetičara oko 50.000 hiljada, slikovito koliko grad domaćin kampa – Bar sa okolnim naseljima, ima stanovnika.
Todor Mitrović (20) iz Podgorice ove godine je učesnik kampa u Baru.

-Dijabetes imam pet godina. Često u šali kažem da je to moj najvjerniji prijatelj, uvjek će biti uz mene.Prihvatio sam ga kao stanje i uz redovnu kontrolu, samokontrolu sa dijabetesom se može živjeti normalno, kaže Todor koji od kampa u Baru očekuje da naučni nešto novo od predavača i učesnika.
Tokom trajanja edukativnog Kampa osobe sa dijabetesom će imati mogućnost da se konsultuju sa ljekarima Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Bar, svakodnevno izmjere nivo šećera u krvi, pritisak i tjelesnu težinu.

Uz edukativne radionice, učesnici Kampa imaće kulturno zabavne i sportske sadržaje.

Za 30-tak učesnika 6. Edukativnog kampa iz Crne Gore i okruženja, NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug obezbijediće i ove godine smještaj na bazi punog pansiona u hotelu “Sidro”. NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug, uz podršku sponzora, prevashodno farmaceutskih kuća i privrednih subjekata iz Bara, za prethodnih pet godina organizovao je boravak u edukativnom kampu za preko 150 osoba osoba sa dijabetesom uglavnom tip 1.

{galerija}info/2017/9/kamp{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar