Predstavnici Crmničkih sela na sastanku sa zvaničnicima Monteputa

soyina tunel
Tema sastanka - trasa budućeg autoputa kroz Crmnicu.

Radni sastanak povodom primjedbi mještana crmničkih sela na nacrt Prostornog Plana Crne Gore do 2040. godine, održan je u utorak u prostorijama preduzeća Monteput.

Opštinu Bar na sastanku su predstavljali predsjednik Dušan Raičević i Suzana Crnovršanin, mještane crmničkih sela Vojo Rajković, Milorad Lukić, Ksenija Vukmanović i Igor Gojnić, ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva bio je državni sekretar Pavle Tripković i Miroslav Mašić, direktor Direktorata za puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i predstavnici Monteputa – izvršni direktor Milan Ljiljanić, Goran Vujović direktor poslovne jedinice autoputa Bar-Boljare i Boris Mašanović, direktor sektora za tehničku pripremu.

Predstavnici mještana crmničkih sela su iznijeli stav da ne prihvataju rješenje koridora autoputa koji je predložen u Nacrtu Prostornog Plana Crne Gore do 2040. i traže da se u izradi varijantnih rješenja obavezno analizira i mogućnost izmještanja koridora autoputa sa prostora Crmničkog polja. 

U dopisu koji je ranije dostavljen Monteputu preko Mjesne zajednice Virpazar, predstavnici crmničkih sela su predložili saradnju na utvrđivanju trase i koridora autoputa, kao i pri dostavljenim zahtjevima;

– Da, imajući u vidu ambijentalne, kulturno – istorijske i prirodne vrijednosti područja Crmnice, Monteput kroz dopunu projektnog zadatka obaveže projektanta da u okviru izrade ukupnog rješenja preispita mogućnost promijene usvojene trase i koridora.

– Da Monteput dopuni projektni zadatak na način da u analizi varijantnih rješenja uključi i varijantu brze saobraćajnice preko Skadarskog Jezera .

– Da Monteput kroz dopunu projektnog zadatka obaveže projektanta da preispita opravdanost usvojene trase primorske obilaznice na dijelu zaleđa Paštrovske gore i da mu da mogućnost da u okviru izrade ukupnog rješenja promijeni usvojenu trasu.

– Da Monteput projektantu idejnog rješenja stvori materijalne i prostorne uslove za neposredan obilazak terena i da donese protokol kojim će projektanta obavezati na stalnu komunikaciju sa predstavnicima mještana i pribavljanje stavova i mišljenja o predloženim rješenjima.

– Da reviziona Komisija donese pravilnik o radu koji će podrazumijevati redovne radne sastanke projektanata i revidenata sa predstavnicima mještana, kao aktivnih učesnika u radu komisije, sa pravom komentara i mišljenja koja će biti sastavni dio zapisnika komisije.

– Da će mještani gornje Crmnice kao direktno zainteresovana strana svako rješenje sa kojim ne budu podrobno upoznati i sa kojim se ne saglase smatrati neobavezujućim i dati im za pravo da opstruiraju i spriječe realizaciju onoga što ih ugrožava.

Predstavnici Monteputa su prihvatili i podržali zahtjeve koji se odnose na aktivno učešće predstavnika mještana u izradi varijantnih rješenja trase na način da će im biti prezentovano svako rješenje u svim fazama izrade i biti omogućeno da daju svoje primjedbe, predloge i sugestije, te da će svaka od njih biti uzeta u razmatranje .

Ipak, Monteput na ovom sastanku nije dao saglasnost na ključni zahtjev mještana da se kroz izradu varijantnih rješenja analizira mogućnost izmještanja trase i koridora sa prostora crmničkih sela, obrazlažući takav stav zakonskim ograničenjima koja onemogućavaju građenje u nacionalnim parkovima.

Predstavnici mještana, međutim, smatraju da, i pored toga, ima prostora za ovu inicijativu ako se ima u vidu okolnost da preko jezera već imamo magistralu i željeznicu sa kojih se nekontrolisano ispuštaju otpadne vode i zagađuje jezero, te da bi se savremenim tehničkim rješenjima prečišćavanja i kontrolisanog ispuštanja otpadnih voda mogao postići čak i bolji rezultat u ekološkoj zaštiti u odnosu na postojeći. Sugerisano je i da bi u varijantu preko jezera valjalo uvezati i planiranu temeljnu rekonstrukciju željezničke pruge na potezu Podgorica-Virpazar za koju su već obezbijeđeni grantovi i koja brzo ide u realizaciju. 

Crmničani smatraju da na sastanku nije ubjedljivo i argumentovano obrazloženo da nema mjesta za mogućnost izmještanja trase i koridora sa prostora crmničkih sela, pa i dalje insistiraju na razmatranju ove varijante.

Na kraju otvorene i konstruktivne rasprave na sastanku donešeni su zajednički zaključci:

1. Da predstavnici crmničkih sela u toku sjutrašnjeg dana dostave Monteputu, geodetsku podlogu sa ucrtanim položajem svih 28 vodoizvorišta sa prostora Crmnice koji su u zahvatu planiranog koridora autoputa.

2. Da će Monteput uzeti u razmatranje sve predloge i rješenja koja u toku izrade idejnih rješenja budu dostavljena od strane mještana i ista dostaviti obrađivačima plana i projektantima idejnih rješenja

3. Da Monteput sa projektantima uzme u razmatranje predloženo rješenje koje se odnosi na verziju rješenja brze saobraćajnice (bulevarskog tipa) od Virpazara do Tankog Rta (granica opštine Bar) i izmještanje željeznice u skladu sa predloženim rješenjem.

4. Da će predstavnici mještana od strane Monteputa biti redovno obavještavani o svim postupcima na izradi idejnih rješenja i pozivani na sastanke koji se tiču predmetne materije.

5. Da Monteput projektantima idejnih rješenja proslijedi zapisnik sa ovog sastanka, kao i ranije dostavljene primjedbe na nacrt prostornog plana .

6. Da Monteput u sljedećih 30-45 dana zakaže ponovo sastanak sa predstavnicima mještana u cilju informisanja o predloženim rješenjima.
Izvor: BARINFO /AUTOR: IVANKA LEKOVIĆ

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar