Koncert u Dvorcu kralja Nikole

Nastupao duo Brajović – Nikčević

Brajovic Nikcevic14 3

 U sklopu bARS selekcije, nastupili gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević. U Dvorcu se tražila stolica više za njihov nastup, a oni najuporniji stajali su svih šezdeset minuta. Brajovićeva nije krila zadovoljstvo, pa čak i iznanađenje što je publika iskazala toliko interesovanje.
Prošlo je dvadeset pet godina od njenog prvog nastupa na Ljetopisu a za salu Dvorca vežu je, kako kaže, najljepše uspomene jer u njoj nastupala još kao dijete u nižoj muzičkoj školi. Za većinu barskih muzičara koncertna praksa počela je upravo tu.

Brajovic Nikcevic14 2
Ovaj, za naše prostore, nespecifičan duo koji čine gitara i flauta postoji već dvanaest godina i za njima je veliki broj koncerata u Crnoj Gori, Francuskoj, Srbiji i Sloveniji. „Recept za tako uspješnu i dugogodišnju saradnju ne postoji“, kaže Brajovićeva, „već je potrebno da se puno faktora poklopi“.
„Prosto probate da svirate i nešto se desi ili ne, razumijete se ili ne. Kakva god da je kombinacija instrumenata, da su dva ista ili više različitih, najvažnije je da su senzibiliteti različiti i da gurate jedno drugo. Borisovi i moji muzički ukusi su slični ali karakterno i energetski smo različiti i tu se dopunjujemo sjajno. Mijenjanjem repertoara trudimo se da klasičnu muziku približimo publici i poslije toliko godina i dalje nas pitaju kakav je to spoj. U svijetu je ovo jedan od običnijih kamernih sastava“, kazala je gitaristkinja.

Brajovic Nikcevic14 1
Brajović je bila predsjednica Udruženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore „Argus“, koje je organizovalo najstariji crnogorski festival gitare „Bar Guitar fest“. Manifestacija je okupljala veliki broj učenika, studenata, izvođača i pedagoga iz Crne Gore, Srbije i zemalja okruženja, a program Festivala činili su majstorski kursevi i koncerti. Nažalost, podrška institucija kulture nije trajala dugo.
„Za tih deset godina u Bar smo doveli doajene klasične gitare, u sviračkom i pedagoškom smislu. Djeca možda nisu bila svjesna ko je Oskar Gilje ili Nikita Koškin, a nadređeni nisu to dovoljno cijenili. Bolje je staviti tačku i sačekati neka bolja vremena. Djeci i mladima koji tome streme dostupni su festivali takvog tipa u Podgorici ili regionu, ali bilo bi lijepo da je Bar u tome istrajao“, zaključila je Brajović.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar