Bar. Položeni vijenci u čast i sjećanje na stradale logoraše

nasl

Prošlo je 80 godina od dana stradanja...


Predstavnici Opštine Bar i Udruženja boraca NOR- a i antifašista Bara danas su položili vijence na spomenik u Logor parku, povodom obilježavanja osamdesetogodišnjice od stradanja zatočenih rodoljuba u nekadašnjem italijanskom Koncentracionom logoru.

Naime, 25. juna 1943.godine okupatorske vlasti su iz Koncentracionog logora, koji je slovio za najveće mučilište i stratište na tlu Crne Gore tokom II svjetskog rata, izveli i strijeljali 180 logoraša u sedam crnogorskih gradova, od čega u Baru njih 30.
Obilježavanjem ovog datuma, u čast i sjećanje na stradale rodoljube, dodatno se uvažava narodnooslobodilačka borba i afirmišu njene tekovine na kojima počiva moderna Crna Gora.

djuro

"Nema ništa uzvišenije nego umrijeti za drugog, a ništa tužnije nego kada drugi zaborave one koji su umrli za njih. Ta nas mudrost opominje i obavezuje da poštujemo i cijenimo njihovu žrtvu i njegujemo svoju prošlost", poručio je Đuro Marković, predsjednik UBRNOR-a i antifašista Bara.
On je istakao da su logoraši, koji su prkosno, odvažno i ne kloneći duhom stali pred neprijateljske cijevi, svojom žrtvom utkali dio života u grad Bar i njegovu zajednicu.
"Prilika je da se s pijetetom podsjetimo i odamo poštu i zahvalnost svima koji su u NOB-u dali svoje živote, kao pripadnici šireg narodnog fronta borbe za slobodu, ali i da sa ovog mjesta poželimo da više nikada ni jednoj generaciji ne bude potreba da oružjem brani svoja ognjišta", rekao je Marković.

zbirrr

Poštu stradalima danas su odali i predstavnici SUBNOR-a Crne Gore, gosti iz Danilovgrada, Nikšića, Podgorice, kao i rodbina i potomci zatočenih i strijeljanih, ali i Sveto Đurović, preživjeli logoraš.

sveto

Podsjećanja radi, Opština Bar i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara podigli su 2021.godine spomen- kompleks na mjestu nekadašnjeg logora, koji objedinjuje tri cjeline: plato kojim dominira spomenik okružen fontanama, spomenik strijeljanim logorašima sa imenima žrtava, koji se ranije nalazio u Popovićima na mjestu strijeljanja, kao i betonsko korito, jedini materijalni ostatak bivšeg Koncentracionog logora.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar