Za „pametni grad“ Bar

bar raskr

Razmjena iskustava i povezivanje...

bar pametan 1
Najbolje prakse u strateškom pristupu konceptu „Smart City“ i njihova implementacija , digitalna transformacija, pametna mobilnost i kontrola saobraćaja i e-usluge na lokalnom nivou, teme su o kojima je bilo riječi tokom dvodnevne posjete eksperata iz Hrvatske Opštini Bar, koja je počela juče, na inicijativu lokalnih uprava Bara i Cetinja, a u organizaciji TAIEX-a i Zajednice opština Crne Gore.

bar pametan 3

Stručnjaci TAIEX-a, načelnik IT Centra grada Rijeka Aleksandar Tomulić i načelnik IT Centra grada Karlovac Zoran Cetinjanin podijelili su svoja iskustva u implementaciji koncepta “Smart City”, načinu izrade strategije i planova, kao i sa kojim izazovima su se suočili tokom procesa digitalne transformacije. Takođe, stručnjaci su govorili o tome kako unaprijediti turističku ponudu korišćenjem pametnih tehnologija, a posebna pažnja bila je usmjerena na razmatranje svih mogućnosti korišćenja EU fondova u izradi strategija pametnih gradova, tehničke dokumentacije i praktične implementacije.

bar pametan 2

U ime Opštine Bar, radionici su prisustvovali VD sekretara Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj mr Sanja Mitrović, rukovodilac Odjeljenja za IT tehnologiju – “Smart City” dr Srđan Jovanovski i Igor Gojnić.

Mitrović je upoznala goste sa načinom funkcionisanja lokalne uprave, organizacionom strukturom i nastojanjima Opštine Bar da svoje servise, kroz modernizaciju i tehnološko unaprijeđenje, dodatno približi građanima, te da se pozicionira na mapi gradova koji razvijaju status “Smart city”.

bar pametan 4

Pored predstavnika Opštine Bar, radionici su prisustvovali predstavnici Prijestonice Cetinje i Opštine Kotor, a nakon dvodnevnog boravka u Baru, u petak, 23.juna će biti upriličena posjeta i Prijestonici.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar