Svjetski dan izbjeglica obilježen u Baru

izbeg dv 1

Rašketić: "Podstičući dijalog stvaramo uslove za socijalnu inkluzijh raseljenih lica"

Bušardi izrazio zahvalnost lokalnim vlastim i građanima Bara na odnosu prema izbjeglicama

U saradnji Opštine Bar, Građanske alijanse i Visokog komeserijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNCHR) u Crnoj Gori juče je, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, prigodnim programom obilježen Svjetski dan izbjeglica, sa ciljem podsjećanja na hrabrost i snagu svih onih ljudi koji su bili primorani da napuste svoj dom kako bi izbjegli sukobe ili progon, ali i na izazove sa kojima se susrijeću u nastojanjima da sebi obezbijede mir.

„Vjekovima njegujući duh zajedništva, tolerancije i prihvatanja svih različitosti, Bar je prepoznat kao mjesto života i sigurna luka svima koji bježe od ratnih i drugih nedaća, bez obzira na njihovu zemlju porijekla, ko god bili i odakle god dolazili. Iz tog tazloga, danas još jednom želimo afirmisti našu posvećenost da obezbijedimo sigurnost svima kojima je potrebna i namjeru da na, lokalnom nivou, podstičući dijalog i međusobno razumijevanje, omogućimo socijalnu inkluziju raseljenih lica, kao posebno važnog dijela naše zajednice , stvarajući povoljne uslove za njihovo obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, rad i život”, kazao je potpredsjednik Opštine Bar Damir Rašketić.

On je poručio da će Opština Bar i ubuduće činiti sve što je u njenoj nadležnosti da raseljenim licima ljudima pruži punu podršku, uz iskazano uvjerenje da “jedino zajedno možemo pružiti sistemski odgovor od kojeg će zavisiti budućnost izbjeglih u našoj državi i karakter našeg društva.”

Šef kancelarije UNCHR-a u Crnoj Gori Žan Iv Bušardi izrazio je zahvalnost gradu Baru i njegovim građanima na toploj dobrodošlici i podršci koju su pružili izbjeglicama iz Ukrajine, nudeći im istovremeno mogućnost da izgrade svoje živote.

"Izuzetan odgovor lokalnih vlasti i građana pokazuje istinski duh solidarnosti i međuetničke sloge po kojima je ovaj grad poznat. Crna Gora, kao država koja ima dugogodišnju tradiciju da svoje granice drži otvorenim za ljude koji su prisiljeni da napuste svoje domove, danas je jedna od zemalja u kojoj živi najveći broj ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika", rekao je Bušardi.

Radovan Popović, generalni direktor Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a Crne Gore kazao je ovom prilikom da migranti, raseljena lica i tražioci azila predstavljaju neke od najugroženijih grupa, koje često bivaju eksploatisane i izložene ograničenju prava i pristupa uslugama.
"U fokusu trenutnih migratornih dešavanja treba biti moć inkluzije ovih lica u sve sfere crnogorskog društva. Ministarstvo unutrašnjih poslova je, upravo zbog toga, kao primarni cilj postavilo zbrinjavanje ovih osoba i, u koordinaciji sa drugim akterimaa, mobilisalo sve raspoložive resurse kako bi što brže i efikasnije odgovorilo na aktuelne izazove", rekao je Popović.

Važnost solidarnosti i podrške izbjeglim licima na njihovom putu izgrađenja novog života afirmisao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

"Crna Gora je u kontinuitetu otvorena za izbjeglice koje posljednjih godina imaju pozitivno iskustvo, a pored institucija, veliki značaj imaju i građani koji su sve spremniji za podršku", istakao je Radović.

U okviru kulturnog programa obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica u Baru, nastupili su vokalna grupa hora “Zima”, mlada gitaristkinja Irina Ristović, a izvedena je i glumačka dječija predstava škole glume “Igrokaz”, te prikazana izložba dječijih umjetničkih radova organizacije “Adrum”.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar