Mitropolit Joanikije služio Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Nikole u Starom Baru

sv nikolaj 3 

Sveti Nikolaj utišava i savlađuje iskušenja na životnom putu svih hrišćana koji mu se obraćaju.


Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog, Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Nikole u Starom Baru.

sv nikolaj 2

U toku Svete liturgije, na Malom vhodu, Mitropolit je rukoproizveo u čin protojereja, sveštenika Nikolu Radovića, starješinu ovoga Svetoga hrama. Vladika je čestitao ocu Nikoli, rekavši da je ovo unapređenje zasluženo, s obzirom da se već dugo vrijedno stara o ovoj svetinji, a mimo svoje parohijske službe, on oslikava svojom rukom i ukrašava hramove Božije. ”Neka bude srećno i blagosloveno kao nagrada za tvoj dosadašnji trud, ali još više kao podstrek da se ubuduće trudiš na putu Gospodnjem krstonosnom, jer je sveštenička služba, iako lijepa, uzvišena i svijetla, ima teških trenutaka i iskušenja, ima onih momenata kada se teško održati, ali tada treba biti čovjek svjestan da je Gospod blizu i da se na njega treba što više osloniti”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Otac Nikola se zatim zahvalio svima koji su došli i svojim prisustvom uveličali sabranje. ”Hvala Vam na ovom činu kojim ste udostojili mene nedostojnoga i slaboga, koji prihvatam ovo od srca, ali ipak u ime ovoga vjernoga naroda, parohijana ovoga Svetoga hrama, jer su oni to zaslužili više od mene”, zahvalio se Mitropolitu, naglasivši da su parohijani zaslužni za ovaj čin, jer dobar sveštenik je onaj koji ima dobre parohijane. Otac Nikola je takođe ispričao detalj sa svog rukopoloženja u sveštenički čin, u manastiru Beška, kada mu je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije rekao da sa stupanjem u sveštenički čin, sveštenik prima kao svoju porodicu, i svoje parohijane. ”To je ono što je meni ostalo, da sam ovdje zbog vas, zbog ovog vjernoga naroda, da vam služim, pa onda i mojoj porodici, popadiji kojoj se zahvaljujem na njenom trudu i ljubavi”, rekao je.

sv nikolaj 2

Osveštan je i prerezan slavski kolač i litija je ophodila hram, nakon čega je osvećena palionica svijeća. Mitropolit Joanikije je tada, nakon otpusta, čestitao još jednom svima današnji praznik i slavu ovoga Svetoga hrama, rekavši kako je Sveti Nikola spojio Istok i Zapad, prešao sa jedne obale na drugu i štiti moreplovce od svih opasnosti, tamo na vodama, daleko od naselja ljudskih. ”Znamo da je Gospod Isus Hristos, savladao stihiju vode i pokazao svoju nadmoć nad prirodom, hodajući po moru”, rekao je i podsjetio na Petra koji je krenuo, ali posumnjao i potonuo, ali ga Gospod izvlači i kori ga zbog sumnje. ”Ovu silu koju je Sveti Nikolaj stekao nad vodama, primio je od Gospoda, ali ne samo da utišava morske valove i stihije prirodne, nego još više da utišava i savlađuje iskušenja na životnom putu svih hrišćana koji mu se obraćaju, jer život hrišćana i liči na plovidbu u krhkoj barci po moru, gdje stalno nastaju iskušenja, ali oni koji su sjedinjeni sa Bogom, lako plove po ovoj pučini, prizivajući Svetog Nikolaja”, naglasio je, rekavši da je Sveti Nikolaj stub pravoslavlja, zaštitnik Crkve Božije, vjere pravoslavne i svih hrišćana, on je brzi izbavitelj i sigurni čuvar duša ljudskih. ”Gospod mu je zbog te ljubavi prema bližnjima, dao da i posle odlaska u naručje Božije, čini još veća čudesa”, rekao je Vladika Joanikije.

sv nikolaj 1

”Danas smo na ovom Svetom slavlju imali radost da proizvedemo u čin protojereja oca Nikolu Radovića, koji se lijepo potrudio oko ovoga Svetoga hrama i mnogih drugih hramova, naravno nije to sam mogao učiniti, kako i sam reče, već uz pomoć mnogih priložnika i dobrotvora. Osveštasmo i palionicu svijeća koja je lijepo urađena i projektovana, a znači mnogo, jer ako se svijeće pale u crkvi, brzo sve začađi”, rekao je, zahvalivši se i domaćinima današnje slave: Željku, Savu i Mihailu, čestitim hrišćanima koji uvijek pomažu i redovni su na Svetim bogosluženjima.

Mitropolit je odlikovao dobrotvore ovoga hrama: gospodina Nikolu Vučevića, gospodina Željka Đalovića, gospodina Zorana Nikitovića, gospodina Milovana Perovića, gospodina Nikolu Smolovića i gospodina Rada Vujačića. Po starom običaju, Vladika je pozvao da se javi domaćin naredne slave ovoga Svetoga hrama, na šta se odazvao gospodin Bojan Petranović.

Otac Nikola Radović je još jednom izrazio zahvalnost Mitropolitu Joanikiju i svima koji su se okupili i doprinijeli ovom Svetonikolajevskom saboru, te podijelio zahvalnice Crkvene opštine najzaslužnijim vjernicima za obnovu i život ovoga hrama, naročito istakavši djecu polaznike škole vjeronauke u Starom Baru.

U toku ručka, arhijerejski namjesnik barski, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, zahvalio se svima koji su došlli, čestitajući još jednom svima praznik, kao i protojerejski čin ocu Nikoli. ”Otac Nikola je primjer pravog dobrog sveštenika i brata, uvijek je na mene lično ostavljao utisak iskrenog druga i prijatelja, što je i dokazao ovdje, okupljajući narod oko ove svetinje, okupljajući djecu u školi vjeronauke, školi gusala i ikonopisa, što i jeste najvažnije, rad oko napredovanja žive crkve”, rekao je otac Slobodan, dodajući o doprinosu oca Nikole ukrašavanju i oslikavanju hramova širom Mitropolije, pa i mnogo dalje, do daleke Južne Amerike.

Proslava ovoga radosnog praznika, nastavljena je uz prigodni program djece škole vjeronauke Starog Bara.

Izvor: Mitropolija.com /text: Tijana Lekić/ foto: Željko Drašković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar