Noć tvrđava 2023...

Noctvrdjavq2

Dječije stvaralaštvo među zidinima Starog grada.

"Noć tvrđava", jedinstvena manifestacija kulturno-turističkog karaktera, održana je sinoć u organizaciji Opštine Bar, kao dio evropske inicijative obilježene istog dana na još četrdeset jednom lokalitetu u šest država.

Noctvrdjava3

U namjeri da Stari grad Bar, kao jedan od najvrijednijih spomenika kulturno - istorijske baštine grada približi djeci i mladima, te da ih edukuje o njegovom značaju, ovogodišnja manifestacija je obilježena nizom programa koji su među starobarske zidine unijeli dječije stvaralaštvo i znatiželju.

Noctvrdjava1


Likovna radionica Umjetničkog ateljea "Dalia" okupila je veliki broj djece koja su, na način prilagođen njihovom uzrastu, predstavila kako vide Stari grad. Uz samostalnu postavku radova Dalibora Dada Ćetkovića i Jasmine Ċetković u Arhiepiskopskoj palati, Kreativni hab 85 je, povodom "Noći tvrđava, ugostio sve one koji su se željeli dodatno edukovati u oblasti 3D štampe.
Istovremeno, u okviru saradnje lokalne uprave i barskih osnovnih škola, učenici završnih razreda su u vođenoj šetnji obišli najznačanije rute i objekte u Starom gradu, a program među zidinama završen je koncertom dječijeg hora "D-moll".

Noctvrdjava4

Bogat kulturni program upotpunile su i projekcija dokumentarnog filma "Crnogorska kulturna riznica - Srednjevjekovni gradovi", kao i dokumentarna reportaža o tvrđama i utvrđenjima na Skadarskom jezeru, prikazane u Dvorcu kralja Nikole.
"Noć tvrđava" održana je prvi put prošle godine kao događaj koji je proistekao iz projekta FORTITUDE, sprovedenog od strane Opštine Bar i partnera, sa ciljem povećanja atraktivnosti fortifikacija u regionu i obogaćenju sveukupne turističke ponude.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar