Škole prava EU u Baru

skul prava

Bar po 14. put domaćin škole.

Danas je otvorena 14. Škola prava EU koja se tradicionalno organizuje u Baru, u saradnji Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica i Opštine Bar.

Škola okuplja 30 studenata i srednjoškolaca koji imaju priliku da, u periodu od 5-7. maja 2023. godine, čuju najeminentnije predavače i profesore iz regiona u oblasti prava EU i evropskih integracija, te da kroz susret sa stručnjacima nadograde svoja znanja o ovom bitnom segmentu kad je riječ o području evroatlanskih integracija Crne Gore.

Ovogodišnja sesija održava se pod temom „Pravo Evropske unije- Savremene tendencije“, a školu su svečano otvorili potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović i osnivač škole, profesor Budimir Košutić.

Pozdravljajući prisutne, potpredsjednica Spičanović je izrazila uvjerenje da će, poput prethodnih, i ove godine svi učesnici školu završiti bogatiji novim znanjima, iskustvima, ali i prijateljstvima.

"Odabir ovogodišnje teme koja se dominantno bavi savremenim tendencijama u oblasti prava EU pokazuje svijest organizatora da se mora izaći u susret svim izazovima koji nas očekuju na putu da postanemo dio zajednice evropskih naroda. Da bismo u tome bili uspješni potrebna je posvećenost svih aktera, kako sa državnog i lokalnog nivoa, ali i svih građana pojedinačno, posebno mladih, te sam stoga uvjerena da će znanja koja ovdje stičete predstavljati snažnu osnovu u vašim daljim angažmanima da naše društvo približimo evropskim standardima", kazala je Spičanović.

Ona je dodala da se nada da će tokom boravka u Baru, učesnici upoznati i grad Bar, koji se ponosi svojom tolerancijom, multikulturalizmom i zajedništvom, što su u koncepti na kojima počiva sama Evropska unija.

Tokom trodnevnog boravka u Baru, učesnici škole će se baviti pitanjima koja se tiču vrijednosti utvrđenih konstitutivnim ugovorima EU, perspektivama njihovog ostvarenja, formama radnog angažovanja studenta predstavljenim kroz iskustvo Evropske unije, odnosom institucija EU prema vjerama i uvjerenjima, mogućnostima koje Unija nudi mladima, kao i članstvom zemalja Zapadnog Balkana u EU.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar