Katolici sjutra slave Uskrs

nadbiskup Rok

Uskrsnu poruku Rroka Gjonlleshaja, nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja Kotorske biskupije prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre,

U svijetu koje razdiru nebrojene nesigurnosti, patnje nevinih, nepravde, ratovi, skandali, pomutnje i sumnje, hrišćani su pozvani uvijek iznova upirati svoj pogled u Hristov krst, kao znak pobjede nad zlom, i u njegovo slavno uskrsnuće kao siguran polog vjere, što je razlog za istrajnu ljubav prema Gospodinu koji se sažalio nad našom bijedom i predao svoj život kao otkupninu za nas, grešnike.

Raspeti uskrsli Gospodin postade pobjednik, spasitelj, čija pobjeda daruje život pun ljubavi, poziva i prihvaća sve odbačene i prezrene, sve one koji su postali otpadom sebičnosti, profita, nepravde i moći.

Svakog se Uskrsa podsjećamo kako je Bog ispunio svoje obećanje pobjede nad grijehom i smrću, pokazavši moći dobra i beskrajne ljubavi u Hristovom uskrsnuću. Raspeti uskrsli Hrist je najsnažnija odbrana dostojanstva svakog čovjeka.

Velika poruka koju danas crkva upućuje svima koji traže svijetlo, istinu i smisao života glasi: Vi tražite Isusa raspetog. Uskrsnuo je. On je živ, vidjećete ga u Galileju. Lični susret sa Uskrslim u potpunosti je uvjerio Petra i apostole, oživio njihovu vjeru, promijenio njihov život, dajući im novu snagu i obnovljenu ljubav, učinivši ih neustrašivim navjestiteljima riječi.

Svojim životom moramo biti Hristovi svjedoci ljubavi, jednostavnosti i duha služenja, jer se sami, bez braće sa kojom živimo, ne možemo spasiti. Upravo nam je zbog toga neizmjerno potreban susret sa uskrslim Hristom u kojem ćemo obnoviti našu vjeru i cjelokupan život.

Ako želimo istinski živjeti kao svjedoci uskrsnuća, svjedoci njegove ljubavi i milosrđa, naša vjera treba oživjeti, ljubav se rasplamsati, a nada osnažiti u susretu s Hristom uskrslim, kojega ćemo pronaći u ličnom predanju njemu, kao i u predanju sakramentalnom životu koji nam naša crkva daruje.

Papa Franjo je jednom, obraćajući se mladima i svim hrišćanima svijeta, uputio poruku koja je i danas jednako ohrabrujuća i podsticajna: ‘Hrist živi i on želi da ti živiš. On je u tebi, on je s tobom i on te nikada ne napušta. On će uvijek biti tu da obnovi tvoju snagu i tvoju nadu’.

Moja čestitka za Uskrs ujedno je i želja da svi zajedno doživimo obnoviteljski i oživljujući lični susret sa Hristom uskrslim u liturgijskim slavljima, u radosnoj pjesmi hvale, u susretu s dragim ljudima, sa svim ljudima, suživotom, dajući vrijedan doprinos ovoj državi i ovome društvu. Svijet se mijenja ljubavlju. Neka nam On koji je sama ljubav i dobrota donese mir i radost, osnaži vjeru, nadu i ljubav i učini nas dostojnim svjedocima Njegove prisutnosti u ovom svijetu i društvu.

U ime Barske nadbiskupije, Kotorske biskupije i lično ime, svima koji slave, želim čestit i blagoslovljen Uskrs.

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar