Usvojen Program rada TO Bar i DOO Lovstvo

so bar 31 maj danas 11

Odbornici SO Bar danas su usvajanjem Programa rada Turističke organizacije Bat i DOO Lovstvo okončali 18. sjednicu lokalnog parlamenta.

Kada je Turistička organizacija vraćena Opštini, 2005. godine, , fakturisano 156.000 eura, a naplaćeno 75.000 eura. Lani smo naplatili milion eura, što je dovoljan pokazatelj uspješnosti”, prokomentarisala je direktorica TO Bar Neda Ivanović.

Ona je naglasila da su troškovi poslovanja neznatno povećani (za sedam posto) u odnosu na angažman i obaveze.
 
“Raspisali smo konkurs  za 35 sezonaca koji će raditi u turističko-informativnim biroima tokom ljeta. Za promociju ponude barske opštine na berzama turizma u regionu i inostaranstvu opredijeljeno je 93.000 eura u 36 gradova. Taj iznos je ispod deset posto naših troškova. Procjenjujem da je to zaista minimum, jer se moramo pojavljivati na sajmovima i promovisati ljepote barske opštine”, dodala je Ivanović.

Odbornik dr Ismail Doda je zamjerio što su u promotivnim materijalima izmijenjena imena toponima u Krajini objasnivši da sun a taj način ugroženi “kulturni i nacionalni identitet Albanaca.

“Kod Ostrosa nema Ledenih bunara, to su bunari Boljevića” - kazao je Doda, a sa tim se složio i Osman Subašić (SDP).

On je dodao da ne postoji “Stari bunar”, već je to “Krajinski bunar”.

Subašić je ocijenio da se preveliki novac daje za manifestaciju “Ljeto sa zvijezdama” i Novogodišnji concert (60,000 eura).

Nakon primjedbi opozicije, Ivanović je kazala da su imena bunara u Krajini odmah nakon sugestija ispravljena.
 
Savo Pavlović (SD) je uz pohvalu novu panoramskoj ruti TO Bar oko Rumije pozvao da lokalna turistička organizacija preuzme sve barske manifestacije.

Predsjednik SO Radomir Novaković rekao je su odlaske na sajmove prije opštinskih funkcionera zaslužili privrednici koji uplaćuju članski doprinos.

“Mali, ali dovoljan znak pažnje je povratna avionska karta. Pri tome niko ne  traži smještaj, ni dnevnice”, rekao je Novaković.
 
Tokom debate oko usvajanja Programa rada DOO Lovstva, odbornik Savo Vujošević (DEMOS) je istakao da je DPS sa svojim partnerima oformio ovo preduzeće koje je, kako je rekao, do sada potrošilo preko 1,2 miliona eura od građana Bara, a “ni cent od toga nije vratilo”.
 
“Umjesto da se formiraju preduzeća koja mogu sama sebe da finansiraju i održavaju, bilježimo samo gubitke. To je rezultat rada ovog preduzeća, i umjesto da se ugasi i da se lovište vrati lovcima da njime gazduju, čime bi se opština rasteretila, a pare usmjerile tamo gdje su potrebnije, mi finansiramo određene stvari koje ne bi trebalo” rekao je Vujošević.

On je DOO Lovstvo okarakterisao kao “čist promašaj".


“I ekonomiste sa kojima sam razgovarao o ovoj problematici su mi potvrdili da sa ovakvim modelom organizovanja i finansijskom konstrukcijom Lovstvo posluje na grbači opštine i građana. Od 80 do 100 hiljada se mjesečno daje iz opštine, a tu su i prihodi od ino i domaćih lovaca. Za fazaneriju koja je izgrađena na privatnom zemljištu dato je 50.000 eura. To su bačene pare jer objekat ne funkcioniše”, rekao je Vujošević
  
Direktorica Lovstva Vesna Iličković je rekla da je Društvo od Opštine poslednjih godina dobijalo 6.750 eura mjesečno kao dotaciju od osnivača.

“Zaposleno je deset lica. Plate isplaćujemo dijelom od sopstvenih sredstava, dijelom od dotacija. Smatram da ne bi bilo efikasno da se lovište vrati lovcima. Kada govorimo o fazaneriji, ona još uvijek nije pravno regulisana”, rekla je Iličković.

{galerija}info/2017/5/SO20/{/galerija}

baneb dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar