Rotari Bar saopštava...

balonni

Rotari klub Bar i Opština Bar pridružili se obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođenih beba

„Zahvaljujemo se Opštini Bar što su se na naš prijedlog pridružili obilježavanju ovog važnog dana tako što će večeras biti osvijetljena zgrada Opštine Bar i fontana na Trgu Vladimira i Kosare ljubičastom bojom u znak podrške prijevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima“
Hvala palčićima i njihovim drugarima iz vrtića “Svetionik” i “Mala Bajka” koji su danas sa nama u 12:00 na Trgu Vladimira i Kosare zajedno pustili ljubičaste balone kao podršku najmlađim borcima.
Rotary klubovi širom Crne Gore pridružili su se zajedno sa institucijama u obilježavanju ovog dana. Večeras će na inicijativu naših klubova biti osvijetljeni most Millenium u Podgorici, zgrade Opštine Budva i Opštine Kotor, Centra za kulturu u Pljevljima, a uz podršku i drugih udruženja večeras će većina Crne Gore biti ljubičasta.
Počev od 2011. godine, 17. novembar se obilježava kao Svjetski dan prijevremeno rođenih beba, kada je uvršten u kalendar Svjetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svijesti o ovom problemu kao i dan podrške bebama i njihovim roditeljima. U obilježavanju ovog dana učestvuju razna udruženja, organizacije, kompanije i pojedinci u čitavom svijetu.
Prijevremeno rođenje bebe je ozbiljan zdravstveni problem i ujedno vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine se u svijetu rodi oko 15 miliona prijevremeno rođenih beba, dok čak jedan milion ne preživi. Prijevremeni porođaj je svaki porođaj prije više od navršene 37. nedjelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedjelje trudnoće.
Nažalost, stopa preživljavanja prijevremeno rođenih beba zavisi i od dijela svijeta u kome su se rodili. Oko 50% beba rođenih u 24. nedjelji trudnoće u razvijenim državama će preživjeti, dok će oko 50% beba rođenih u nerazvijenim državama preživjeti tek u 32. nedjelji trudnoće. U razvijenim zemljama, skoro sve prijevremeno rođene bebe preživljavaju, dok je u nerazvijenim zemljama taj procenat izuzetno nizak. U srednje razvijenim zemljama, gde spada i Crna Gora, veći je procenat preživjele djece, ali je veći i broj djece sa invaliditetom kao posljedicom komplikacija nastalih nakon porođaja.
Osnovni razlog za ove razlike je što je prijevremeno rođenim bebama neophodna adekvatna njega, savremeni inkubatori, omogućiti im da dišu do potpunog razvoja pluća, adekvatna njega i čistoća da bi se smanjio rizik od infekcija i podrška dojenju.
Razlozi za prevremeni porođaj su brojni, počev od višeplodnih trudnoća (blizanci, trojke…), starosti majke, gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, postojanja neke infekcije, ranije prijevremeno rođene djece i drugih.
Kod 62 od 65 zemalja za koje postoje najpreciznija medicinska statistika došlo je do povećanja broja prijevremeno rođenih beba u poslednjih 20 godina. Razlozi su: žene starije ostaju u drugom stanju, zdravstveni problemi majke poput dijabetesa i preeklampsije, veći broj žena koje su vantelesnom oplodnjom ostale u drugom stanju, što dovodi i do višeplodnih trudnoća, veći broj carskih rezova pri kojima se rađaju nezrele bebe.
Ovim povodom je Rotari zajednica - Rotari klubovi iz Podgorice, Budve, Bara, Bijelog Polja, Pljevalja, Ulcinja i Kotora tokom prošle godine uz podršku UNICEF-a pokrenula zajedničku inicijativu prikupljanja sredstava širom Crne Gore pod nazivom „Suviše mali da možemo sami“, kako bi pomogli Centar za neonatologiju u okviru Instituta za bolesti djece u Podgorici i obezbijedili opremu koja može promijeniti tok života oboljele i/ili prijevremeno rođene djece. Tom prilikom je prikupljeno oko 90.000EUR i nabavljeni su inkubatori i respirator kao i neophodna oprema koja će biti uručena 29.11.2022 na 60-ti rođendan Instituta za bolesti djece.
Predsjednica RC Bar
Anita Radulović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar