Problemi penzionera oko zgrade u Popovićima?

penzioner zgr

Danas je jasno da su kupci stanova više puta prevareni.

Za barske penzionere koji su po povlašćenim uslovima kupili stan u zgradi u naselju Popovići, prolongirano je useljenje, ali umesto precizne informacije kada će dobiti ključeve za kupljenu nekretninu otvorena je pandorina kutija o ovom projektu. Ono što je danas okupljenim penzionerima ispred nedovršene zgrade u Popovićima bilo jasno jeste da su u realizaciji ovog projekta učinjene brojne štetne radnje koje već imaju posledice za 63 barskih penzionera. Ovlašćeni revizor je izričit da objekat mora biti kompletno gotov, a fali agregat i završetak još nekih sitnijih poslova.

Kad je 26.avgusta 2020. postavljen kamen temeljac kojim je označen početak izgradnje stambenog objekta za penzionere, rečeno je da će zgrada će biti završena do kraja 2021. godine, a pravo na stan ostvariće 70 barskih penzionera. Od tada do danas usledile su brojne promjene, pa umesto 70 stanova, za penzionere je opredjeljeno 63 stambene jedinice, pomjerani su rokovi završetka radova, a promjenjeni su i projekti zgrade. Takođe, usledile su promjene namjene pa je pored ostalog poslovni proctor od 150 metara kvadratnih prvobitno predviđen za prostorije Udruženja penzionera pretvoren u dva stana koje je podizvođač radova „Lipa ing“ Cetinje prodao na tržištu.

Dok se prije dvije godine kao investitor pominjao Fond PIO, sa kupcima stanova predugovore kod notara je potpisivao ovlašćeni zastupnik NVO Udruženje penzionera Bar. Izvođač radova “Eurozox” Danilovgrad posao izgradnje je ustupio cetinjskoj firmi “Lipa ing”…
Penzioneri se osjećaju prevarenim zbog prolongiranja uselenja, obmanjivanja pri navođenju razloga odlaganja useljenja i strahuju kako će sutra da se uknjiže kao vlasnici nekretnine koju su platili 

Objekat je “i dalje gradilište” te da fali još desetine hiljada eura da se završi objekat saopšteno je penzionerioma - kupcima.

Ispred firme “Lipa ing”, podizvođača radova Milorad Vujović je danas obećao da će za mjesec dana završiti preostale radove i potrebne papire dostaviti nadzornim organima.

Ako projekatant smatra da agregat ne treba za objekat, neka uradi izmjenu projekta, potpiše, ovjeri. Ali, pošto u projektu stoji agregat, i nije slučajno naveden jer služi zbog sigurnosnih sistema pošto imamo garažu bez agregata ne smijemo pustiti objekat. Objekat ne možemo parcijalno puštati. Objekat mora biti kompletno gotov, kazao je revizor koji rukovodi stručnim nadzorom nad izvođenjem elektrotehničkim radovima na objektu Mihailo Vorotović.

Kupci stanova odgovornost vide u investitoru i izvođaču radova “Eurozox” Danilovgrad

Novac koji su dali budući vlasnici stanova uplaćen je izvođaču. Dobili smo informaciju da će zgrada biti gotova do 24.novembra prošle godione. No, prođe godine i više. Znamo bila je korona koja je cijeli svijet u crno zavila, ali i odnijela je i dvojicu bivših predsjednika Udruženja penzionera Bar. Bilo je u međuvremnu i poskupljenja građeviskog materijala. Izrazili smo zahvalnost Savezu penzionera što je pokrenulo humanu akciju Vladi i fondu PIO što su nas pomogli , a posbno opštini Bar koja je dala lokaciju i besplatno uradila komunalije. Sve je bilo urađeno, sva dokumentacija. Sad je ispalo da objekat ne može da bude primljen od strane nadzornag organa. To je grijeh. Nadamo se da će država iznaći mogućnost i da će novac prebaciti na prava mjesta -kaže predsjednik Udruženja penzionera Bar Rajko Joličić.

Vujović ispred podizvođača, firme „Lipa ing“ tvrdi da će radove završiti u narednih mjesec dana.
Podsjetimo, prije dvije godine tadašnji direktor Fonda PIO, Dušan Perović je kazao da su finansijska sredstva za izradnju zgrade obezbijeđena, “što znači da radovi mogu da se nesmetano odvijaju i završe u planiranom roku”.-Prvi put su sva potrebna finansijska sredstva obezbjeđena na samom početku izgradnje, zahvaljujući Vladi Crne Gore koja je opredijelila 900.000€. To je veliki uspjeh i garancija da će objekat biti završen na vrijeme. Drugi dio sredstava izdvojiće korisnici, a izvođaču radova će dio troškova biti nadoknađen kroz kompenzaciju”, kazao je Perović.
Opština Bar je ustupila Udruženju penzionera urbanističku parcelu od 2290 m2 u naselju Popovići i investitora oslobodila obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje.
Biljana Dabić / Primorski portal

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar