Đurović: Stari grad Bar upisati na UNESCO listu svjetske kulturne baštine

Predaja liste ura

“Pokrenuću sve zakonske mehanizme i u saradnji sa institucijama sistema dati puni doprinos da Stari grad Bar u što skorije vrijeme valorizuje svoje univerzalne vrijednosti i nađe se na UNESCO listi svjetske kulturne baštine, jer to i zaslužuje”, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma i nosilac liste Može Bar, može Crna Gora Goran Đurović.

Đurović, koji je član Nacionalne komisije za UNESCO, kazao je da je važno da Crna Gora kao sudionik i svjedok burnih kulturno - istorijskih previranja tokom vjekova, afirmiše i stavi u funkciju razvoja turizma brojne segmente materijalne i nematerijalne kulturne baštine neprocjenjive vrijednosti.

“Zbog svog geografskog položaja i bogate istorije, Stari grad Bar predstavlja mjesto susreta svih mediteranskih kultura, i zbog toga ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti i mogućnosti da se tom istorijskom lokalitetu da pun značaj", istakao je Đurović.

Sanacija danas urušenih ostataka nekada reprezentativne Kneževe palate biće početak niza aktivnosti ulaganja u revitalizaciju urušenih objekata u Starom Baru i stavljanja istih u funkciju.
Bedemi, Akvadukt, Sahat kula, Barutana, te stari bunari i brojni sakralni objekti u Baru dobiće svoj puni sjaj, a rezultati arheoloških istraživanja nastali tokom ovih procesa biće prezentovani na najsavremenije načine.

“Ukupan prostor Starog Bara postaće centar nauke, umjetnosti i art biznisa, te ćemo na taj način ovaj dio opštine Bar i turistički valorizovati, stavljajući poseban akcenat na funkcionalnost i sadržajnost kreativnog haba u Starom gradu”, ocijenio je Đurović.

Kulturne i kreativne industrije spadaju u jedan od najbrže rastućih sektora i glavni su pokretači napretka ekonomija razvijenih zemalja, predstavljajući značajan izvor prihoda i zapošljavanja. Pored ekonomskih benefita, kulturne i kreativne industrije doprinose ljudskom, inkluzivnom i održivom razvoju.

"Na ovaj način, posebno cijeneći značaj konzervatorske struke u ovim procesima, Stari grad Bar može pokazati i pružiti još uvijek neistražene i skrivene istorijsko - kulturne slojeve naše zemlje, a naš je zadatak da ih valorizujemo i da njegujemo multikulturalnost koja karakteriše ovaj dio Crne Gore", zaključio je Đurović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar