Preminuo Mijo Mijušković, istaknuti crnogorski vajar

mijo mijuškovic 

Jedan od najvećih crnogorskih likovnih stvaralaca i najznačajnijih vajara Mijo Mijušković, preminuo je jutros u 92. godini, saopštio je umjetnik Nikola Marković.

"Dragi prijatelji, želim sa velikom tugom da saopštim da nas je rano jutros napustio jedan od najvećih umjetnika i vajara koje je Crna Gora imala u svojoj dugoj istoriji kulture i umjetničkog stvaralaštva. Riječ je o Miju Mijuškovići, dragom kolegi i prijatelju sa kojim sam imao čast i privilegiju da sarađujem i intenzivno se družim zadnjih pola decenije... Živio je monaški posvećen svom radu i porodici. Svojim djelom je obilježio prostor cijele stare Jugoslavije i ostao stvaralački neiscrpno povezan sa Crnom Gorom, njenim kamenom i drvetom koje je uspješno vraćao u život jedinstvenim odnosom prema prirodi i onim danas zaboravljenim ali suštinski važnim vrijednostima svakog dobrog čovjeka. Na taj način posvećen suštini umjetnosti ostao je trajno vezan svojim djelom jedinstvenim dogovorom s prirodom koju je posebno volio i osluškivao, kroz obaveze preispitivanja svog stvaralačke slobode 'jedino pred samim Bogom, koji ga je posebno obdario' kako je isticao njegov blizak i drag prijatelj književnik Mirko Kovač", napisao je Marković na svom Instagram profilu. 

Mijušković je rođen 1931. godine u Nikšiću gdje je duže vremena stvarao bogat umjetnički opus, istovremeno se bavio pozivom za koji se školovao - meteorologijom.

Sa 13 godina je postao partizanski kurir, a po završetku rata, i on se našao u grupi djece iz cijele Jugoslavije koja je poslata u Bugarsku. Vratio se posle godinu dana, jedno vrijeme živio u Vrnjačkoj Banji, a onda u Beogradu upisuje srednju hidrometeorološku školu. Posle mature upisuje Visoku pomorsku školu u Splitu, ali je shvatio da to nije za njega, pa napušta Split, vraća se u Crnu Goru i na Cetinju se sa samo 19 godina zapošljava u hidrometeorološkoj službi.

Upravo tih pet godina rada i boravka na Cetinju, smatraju kritičari a potvrđuje i umjetnik, imaju presudno važnu ulogu u životu Mija Mijuškovića, za njegovo približavanje i kasnije potpuno opredjeljivanje i posvećivanje umjetnosti. Meteorološkoj stanici u Nikšiću postavio je temelje i tu proveo radni vijek, uporedo stvarajući i umjetnička djela, a jedno vrijeme bio je i direktor te stanice. Jednom prilikom prostorije u kojima su se nalazili najdragocjeniji njegovi radovi bile su širom otvorene i iz njih je odneseno sve što je imalo komercijalnu vrijednost, pored njegovih skulptura i umjetnička djela njegovih prijatelja od kojih su najpoznatiji Dado Đurić, Uroš Tošković i Filo Filipović... Ipak, nastavio je da stvara i stvarao je sve do smrti, a njegov atelje i njegova galerija bili su svuda.

Posljednje godine svog života proveo je u Baru, u Sutomoru, ispod strmina planine Rumije.

Ambijent u kojem je rođen i na kojem je živio oslikavao se i na njegovim djelima u sklopu kojih nekada ujedinjuje, a nekada raslojava bogastvo vegetacije, tvrdi kamen i more. Često je putovao, boravio u različitim krajevima svijeta sa željom da upozna raznorodnost prirode, posjeti muzejske i galerijske riznice, proširi umjetničke vizije i motive, ali se onda uvijek se vraćao kraju iz kojega potiče.

Imao je više od 40 samostalnih i 150 kolektivnih izložbi... Njegove skulpture nalaze se u više galerija i muzeja od Crne Gore, regiona, pa dalje, između ostalih i u zbirci umjetničkih djela ”Metro Goldvin Majer”, u Muzeju izdavačke kuće "National Geografics".

Osim u galerijama, Mijuškovićeve skulpture su i u mnogim privatnim zbirkama, među kojima su poznati umjetnici, između ostalih i poljski teatrolog i estetičar Henrik Jurkovski, ruski pijanista Sergej Dorenjski, pjesnik Jevgenije Jevtušenko, italijanski producent Karlo Ponti, grčki državnik i vlasnik velike kolekcije umjetnina Konstatin Micotakis, šahista Viktor Korčnoj, teatrolog iz Bratislave Vlado Predmerski i drugi.

Pored toga, njegove skulpture se dodjeljuju i kao statuete za najbolja umjetnička ostvarenja. Njegov ”Mali princ” tradicionalno se dodjeljuje najvećim dostignućima na Međunarodnom fetivalu pozorišta za djecu u Subotici, a takođe je njegova skulptura – statueta, uz Evropsku nagradu za poeziju, dodijeljena švedskom pjesniku Tomasu Transtromeru, danas laureatu Nobelove nagrade.

O stvaralaštvu Mija Mijuškovića objavljeni su brojni tekstovi, radio i televizijske emisije. Snimljeno je više dokumentarnih filmova i televizijskih emisija. Dokumentarni zapisi o Mijuškoviću napravljeni su u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Nemačkoj, Francuskoj...

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, kao i brojnih drugih strukovnih priznanja.

Izvor: Vijesti/ Jelena Kontić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar