Da li znate da vam u opštini Bar, gotovo uvijek fali jedan papir?

dijana pejovic 

Piše: Dijana Pejović, kandidatkinja koalicije “Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar!" za odbornicu u SO Bar

Uslov da bi jedna opština u 21. vijeku bila u službi građana je digitalizacija, odnosno, uvođenje elektronske uprave kroz savremene informacione sisteme.

U razvijenim i modernim gradovima, funkcionisanje lokalnih samouprava se ne može zamisliti na tradicionalan način. Opština Bar umnogome zaostaje, iz razloga što gotovo nikako ne ulaže u razvoj jedinstvenog informacionog sistema, koji bi prije svega korisnički bio okrenut ka građanima.

Unapređenjem opštine u informatičkom i digitalnom smislu, zauvijek bi iz upotrebe izbacili dobro poznatu i nepopularnu rečenicu: "Fali Vam jedan papir."
Građani gube svoje dragocjeno vrijeme, očekujući da dobiju traženu uslugu od strane zaposlenih u opštini, koji podatke vode i pretražuju na staromodan način.

Vrijeme čekanja bi se skratilo, ukoliko bi se uvela mogućnost da se sva dokumentacija, za pokretanje bilo kojeg postupka, može predati elektronskim putem, bez ličnog odlaska na šalter.

Sva plaćanja, uključujući administrativne takse, mogla bi se vršiti putem platnih kartica ili elektronskog bankarstva, umjesto prilaganja uplatnica na šalteru, kako je to sada slučaj.

Uvođenjem mogućnosti da svaki građanin prati elektronski i putem portala status svog predmeta, koji ga službenik obrađuje, u kojoj je fazi obrade i ostale detalje, izbjegle bi se bespotrebne gužve.

Na internet stranici je neophodno postaviti precizne i tačne informacije sa opisom procedura i legislative.

Nova opštinska vlast, na čelu sa koalicijom Demokrate - Evropa Sad- Ujedinjena Crna Gora, stvoriće uslove za uvođenje modela elektronske opštine.

Ovaj model biće zasnovan na evropskim principima i primijeni nove informacione tehnologije.
Takođe ćemo se zalagati za formiranje efikasnih opštinskih i mjesnih uslužnih centara, koji će biti u službi građana i djelovati u odnosu na njihovu inicijativu.

Idemo ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno! Za Bar!
Izbor je nikad lakši, zaokružite broj 7.
Dijana Pejović, kandidatkinja koalicije “Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar!" za odbornicu u SO Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar