Održiva baština- Sustainable Heritage!

amam 

Opština Bar obilježava Dane evropske kulturne baštine.

Opština Bar pridružuje se gradovima iz 50 zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi u obilježavanju međunarodne manifestacije Dani evropske kulturne baštine koja će ove godine, u periodu od 23. septembra do 3. oktobra, biti organizovana pod temom „Održiva baština“ (Sustainable Heritage).

Istraživanje koraka koji se mogu preduzeti kako bi se zaštitila naša bogata i raznolika kulturna baština u kontekstu klimatskih promjena i degradacije životne sredine, uz fokus na aktivnoj ulozi koju zajednice imaju u procesu izgradnje održive budućnosti i podsticanje većeg uvažavanja prirodnog nasljeđa, očuvanja prirode i biodiverziteta teme su kojima će se baviti učesnici ovim povodom.

U skladu sa predlozima zvanične brošure manifestacije, Opština Bar će organizovati obilazak značajnih kulturno-istorijskih i prirodnih lokaliteta na zaštićenom području Nacionalnog parka Skadarsko jezero, edukativna predavanja stručnjaka iz oblasti arheologije, istorije i zaštite životne sredine kao i čišćenje, prikupljanje i separaciju otpada na lokalitetu Godinje cijelom stazom do plaže Pješačac uz neposrednu komunikaciju sa lokalnim stanovništvom na razvijanju novih ideja o kreiranju održive budućnosti.

danievropskebastine

Učesnici će, između ostalih, biti učenici završnih razreda barskih osnovnih škola čime se posebno želi naglasiti značaj edukacije i inkluzije djece u aktivnostima ovog tipa kako bi se podstakla njihova radoznalost za bitne teme.

Kao jedan od segmenata obilježavanja Dana evropske kulturne baštine na međunarodnom nivou je i EU Konkurs na temu „Mladi stvaraoci evropske kulturne baštine“, takmičenje za djecu i mlade za podsticanje istraživanja, otkrivanja i izražavanja vlastite baštine.

Prijave na konkurs mogu podnijeti djeca i njihovi mentori iz Crne Gore, a detaljnije informacije o tome mogu se pronaći na linku: https://www.europeanheritagedays.com/Young-European-Heritage-Makers?fbclid=IwAR0amBcwhJNBSoc9MB2DE6zEUEOyVw8NxN58F_0XkF6dgbtgTK_QrpdFiqc

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar