Nema života bez vode, ali ni gradnje bez šljunka....

cijevna vuk vujisić 1

Svako iz svog ugla – integralno.

Komentarišući godišnji plan rada za 2022. godinu DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Budva, premijer Dritan Abazović je kazao da su prije par godina mogli da isporuče preko 2.000 litara u sekundi, a da je sada to palo na 250 sa tendencijom daljeg pada.

“Eksploatacija šljunka se ne može suzbiti u mjeri kojoj želimo .Scene apokalipse su oko KAP-a. Ako se pitaju đe je materijal, materijal je iza KIPS-a preko puta. Tamo je materijal jedne aktuelne firme. Ne iznosim da li oni imaju za to paprire, neka nadležni to ispituju. Tamo ćete naći korita mnogih crnogorskih rijeka. Svako to može fizički da vidi, ne znam da li može da uđe, ali može dronom da vidi. Možda nam tako i treba kada institucije sistema žele da se bave ima li neko ili ne ugovor”, istakao je Abazović.

Smatra da bi takva djela trebala da se kvalifikuju kao uništavanje životne sredine.

 cijevna vuk vujisić 2

Šta o tom problemu kaže aktivista nevladinog sektora Vuk Vujisić:

Asfaltne Baze na rijeci Cijevni (iza Kipsa) nemaju građevinsku niti vodnu dozvolu, to znaju naše institucije, ali i donosioci odluka. Pranjem kamiona i mašina one kontroverzne firme koju premijer pominje(Bemax), godinama kao i ovih dana ispuštaju se otpadne vode koje atmosferskom kanalizacijom završavaju u korito sada presušene rijeke Cijevne.
Neke asfaltne baze na obali Cijevne su bile zapečaćene, pa su radile uprkos pečatu, kažu po nečijem nalogu iz Vlade kako bi se na vrijeme otvorio bulevar Podgorica-Danilovgrad (Gornja Gorica) gdje je izvođač radova Tehnoput mne.
Građevinska inspekcija umjesto da donese rješenje o rušenju, i izda nalog firmi "Zaštita prostora Crne Gore" vjeruje vlasnicima građevinskih firmi pa čak i staje u njihovu odbranu te ne donosi rješenje čak i kada se radi o neucrtanom objektu na državnoj parceli.

cijevna vuk vujisić 3
Institucije nam ne funkcionišu, a preduzeća sa dugom i od preko 6.000.000 eura uzurpiraju državnu imovinu i dalje rade prodajući nelegalni asfalt državi i lokalnim samoupravama preko druge firme sa sličnim imenom, a suštinski istog vlasnika.
Uz sve to posledice zagađenja remete zdrav život mještana naselja Cijevna koji godinama trpe ekološki "teror".
Najveća firma koja se pominje ovih dana uzurpirala je veliku površinu državnog zemljišta na parceli KO: CIJEVNA 135/1, a dio devastirala i prekopala. Premijer je o tome pričao juče, ali kao da je zaboravio da je on sada premijer a ne običan građanin, a uz to i potpredsjednik Vlade prije toga.
Devastatori i dalje eksploatišu šljunak. Trenutno na tom slučaju rade novinari,par građana, Zoran Lakušić iz Regionalnog vodovoda i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore, dok druge institucije ne samo što ne rade svoj posao, već vrše opstrukciju i pokrivaju počinioce ovih krivičnih djela koja na godišnjem nivou zbirno opljačkaju državu za preko 30 miliona eura.
Mnoga dokumenta i snimci su zahvaljući zaštitniku predati u Specijalno državno tužilaštvo i to direktno kod Vladimira Novovića jer drugi tužioci nisu adekvatno reagovali, a neki koji su postupali u ODT- u i oslobađali počinioce ili ih kažnjavali sa kaznama od par stotina eura su unaprijeđeni.
Takođe Uprava za imovinu i katastar nije do sada reagovala, a Ministarstvo finansija u pojedinim slučajevima nije proaktivno djelovalo kako bi se raskidom ugovora kao i istragom prethodnog određene firme uklonile sa državnih parcela koje i dan danas mašinama "jedu" tj. eksploatišu državno zemljište koje je nekad bilo predmet zakupa.
Ako Vlada ne može da kontroliše svoje službenike i procesuira ih, ako su institucije toliko korumpirane da je ugrožen Ustavni poredak neka uvedu vanredno stanje, jer od onih priča juče nemamo ništa.
Regionalni vodovod je dočekao svoj minimum od 250l protoka, iduće godine će biti restrikcija ukoliko se ovo ne zaustavi, ovo je pitanje državne bezbjednosti, a neko državu svake godine samo u ovom poslu opljačka za preko 30 miliona eura i ugrožava turističku sezonu.

cijevna vuk vujisić 4
Sve u svemu od one jučerašnje priče ništa novo, "kukanje" ministara i premijera dovode nas da se zapitamo u kakvoj tužnoj državi živimo i ko vlada Crnom Gorom, ko upravlja institucijama ko postavlja ljude koji ne žele da rade već štite građevinsku mafiju koja je po riječima premijera Dritana Abazovića povezana sa policijsko švercerskom, a mnoge firme koje ovo rade donatori su pojedinih partija.
Ako zaista želite da riješite ovaj problem, ako ne postoje tajni dogovori, onda već sledeće nedelje izvedite policiju, inspekcije i službenike Upravu za imovinu i katastar, pohapsite počinioce izdajte nalog o rušenju, konfiskujte mašine i kamione kojima se vrše krivična djela i pokažite da država želi i može da zaštiti svoju imovinu i vladavinu prava. Ako se ovo ne desi sve su to prazne priče koje će samo otvoriti nova pitanja. Moja dužnost je kao novinara i nekog ko voli ovu zemlju da ih otvorim i istražim.
Ovoga puta samo toliko, dao sam povodom ovoga  i izjavu za RTCG koja će ići  na Dnevniku, sledeći put ako neko pokuša da obmane javnost sva svoja saznanja sa sve imenima podijeliću sa javnošću jer ne ostaje ništa drugo ako i poslednja institucija kojoj se koliko toliko vjeruje omane.
Do tada pozivam premijera Dritana Abazovića da posloži redove u institucijama i pokaže da stvarno želi da se obračuna sa mafijom jer dokazi i zakon su na strani države. Sa ovim kompanijama i ljudima ne smije biti kompromisa, naćiće se neka nova poštena radna mjesta, ovdje nema kalkulacija. Zamislite koliko bi radnih mjesta otvorili sa investicijom od 30 miliona eura, na kraju zakon se mora poštovati bio to Bemax, Tehnoput, Montenegro petrol, Pe-mar, Cijevna komerc, ili bilo koja druga kompanija ili pojedinac.
Na kraju pozivam poštene i hrabre ljude koji imaju vremena i koji imaju iskustva u istraživanju da se jave i pomognu kako bi smo svaku uzurpiranu parcelu na obali Morače i Cijevne označili i mapirali, a lica koja iskopavaju iste identifikovali snimili i kasnije to predali u SDT jer očigledno niko u policiji ili drugom organu nema kad da se bavi time, a održivost države je u pitanju.
Foto: Vuk Vujisić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar