In memoriam: Dr Žarko Ivanović

dr zarko

Umro je moj školski drug i prijatelj, ispisnik i kolega, dr Žarko Lukin Ivanović.

Piše:  dr Ljubo Živković

I on pripada onoj prvoj generaciji maturanata Barske gimnazije iz davne 1957. godine.

Za nas, starobarske gimnazijalce što smo nosili tjeskobu svog senzibiliteta sa „gornje džade“, Žarko i novopridošli osnovci sa Pristana bili su nekako drugačija djeca, djeca grada, mali, skockani gospodičići. I tu, u tom svetilištu na Bauziku, sudbina je Žarka i mene vezala nekim nevidljivim pupčanikom za čitav život, tako da su nas, nerijetko, zamjenjivali: Žarko – Žika i Žika – Žarko. Proveli smo zajedno osam gimnazijskih godina, u istoj učionici, klupa do klupe, zajedno nam tekli školski dani, maturirali i zajedno otišli u Beograd na studije medicine. Dok sam se ja gombao po podstanarskim udžericama na periferiji, Žarko je stanovao u elitnom studentskom domu „Ivo Lola Ribar“, u samom centru grada, u kome su boravili sinovi istaknutih boraca i junaka iz rata i socijalističke izgradnje i studenti iz nesvrstanih zemalja. I svi smo znali da je tom njegovom povlašćenom habitatu kumovala neka jaka kučko-doljanska veza i zbijali smo šale kako dobri čika Luka u tom krvavom ratu nije mrčio metka i da je, još za vrijeme Kraljevine, bio premješten iz Žarkova u Bar, za šefa željezničke stanice, kako bi tu, pored mora, lakše liječio svoju tešku astmu i emfizem. Nekako istovremeno smo diplomirali i postali ljekari, vratili se kući i zaposlili u bolnici u Starom Baru. Radili smo sve poslove, ništa nam nije bilo teško, dežurali svaki treći dan, bili zaljubljena Hipokratova djeca. Poslije obavljenog staža odslužili smo i vojni rok vojujući u Školi u Beogradu i po kasarnama južne Srbije i Makedonije. Nekoliko sljedećih godina smo, kod onih proljećnjih i jesenjih vakcinacija djece, odlazili u Ulcinj i zajedno sa sestrama Ankom i Zorkom i sa Ismetom i „roverom“ bili nerazdvojna zavjerenička grupa: otkrili smo Konlonzu i Pistilu, Reč i Sveti Đorđe, Nide, Brajšu, Lisna Bori i sve vrijeme bili pod brižnim okom nezaboravne tete Venere i gosti čarobne porodice Kitanović. Iste godine smo se i oženili.

Razdvojile su nas, ne za dugo, naše specijalizacije. Brzo smo rasli i postali ozbiljni ljudi. I već ranih sedamdesetih bili smo najbliži saradnici. U velikom Medicinskom centru koji je objedinio sve zdravstvo Bara i Ulcinja, Žarko je godinama bio direktor bolnice, a šef ginekološko-akušerskog odjeljenja sve do penzionisanja. Tu su nas zatekli zemljotres i ono naše sveopšte stradanje i deset godina obnove. Za zapažene rezultate iz tog perioda odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom i Zlatnim krstom Crvenog krsta Crne Gore. Nosilac je Nagrade oslobođenja Bara.

Žarko je bio odličan učenik i odličan student, demonstrator na fiziologiji. Bio je vrhunski ljekar, velemajstor svoga posla. Iz Ljubljane, gdje je završio specijalizaciju ginekologije i akušerstva sa najvišom ocjenom, donio je savremena znanja najbolje jugoslovenske ginekološke škole, profesora Novaka i Vilfana. Ovdje su primijenjene nove metode i vještine, rađene velike intervencije, radikalne histrektomije, konizacije, serklaži, uvedeni Faneštilov i Barden-hojerov rez i među prvima u Crnoj Gori „bejbi frendli“ sistem. Sve žene Bara i Ulcinja porađale su se u Barskoj bolnici. U našem ljekarskom esnafu, Žarko je bio izuzetno cijenjen i poštovan, govorilo se da je on operator „sa dvije desne ruke“. A njega su obožavale žene, kolege i saradnici. Rado je citirao Vladana Desnicu: „Žene su bolji dio čovječanstva.“ Bio je, bez sumnje, najpopularniji i najvoljeniji barski ljekar.

A prije 57 godina, bilo je ljeto, na vreloj sutomorskoj porporeli sreo je mladu, nasmijanu, prelijepu Njemicu Marion Kaufman. Nije odoljela njegovim čarima i već kod Silvesterovih dana postala je frau Ivanović. Mora biti da je to bila velika ljubav. Marion je blistavu svjetlost i bulevare mirisne Kolonje i bajkovitu dolinu Rajne zamijenila kompanijskim zgradama u Volujici i ponad Ložione, sa pogledom na lučicu i poneki brodić i na prostrano biserno žalo što se pružalo sve do dalekih zelenih perivoja Žukotrlice. Pristan je bio grad iz snova. Bila je okružena srdačnošću i dobrotom čika Luke i teta Perside, Žarkovih roditelja, nekom epskom Batrićevskom ljubavlju Žarkovih sestara Dušice i Brane i raskošnom toplinom slovenske duše o kojoj je čitala i tako malo znala. Brzo je učila naš jezik i običaje, upoznala pravoslavlje, a morala se i pomučiti jer kako, na primjer, uspješno prevesti „nachbarin“ u „komšinica, susjeda“, kad je ona ovdje i član uže porodice. Ubrzo su Žarko i Marion svili svoje porodično gnijezdo, rodili Aleksandru i Martinu, dvije prekrasne mlade dame, doktoricu i profesoricu, a onda su, kako to obično biva, došli zetovi i unučad. Ima li veće sreće od toga? Žarko je bio šmeker, volio je društvo i društvo je voljelo njega, volio je izlaske i provod, ali je, prije i iznad svega, bio porodični čovjek, porodica je za njega bila svetinja. Tragajući za smislom života i postojanja, razumio sam da je moj drug Žarko imao puno razloga da se rodi i da živi, on je obogatio ljudski rod.

Od one naše brojne, slavne generacije prvih maturanata Barske gimnazije, a možda se samo nama ta generacija činila slavnom, ostalo je još jako malo, desetak metuzalema, a možda i manje. Otišli su mnogi. Umorili smo se, dragi Žarko. Žalostan sam i tugujem ali neću proliti suzu, jer znam da ćemo se brzo vidjeti i da ćemo, vezani onim nevidljivim pupčanikom opet biti zajedno i družiti se i piti kafu na terasi Malog dvorca, zagledani u beskraj plave vode. I već čujem tvoj lament: „Žena i voda su dva elementa od kojih je nastao ovaj svijet.“

 Do viđenja, Žarko.

* * *Sahrana dr Žarka Ivanovića biće obavljena sjutra, u petak, 9. septembra, u 15 časova, na groblju Gvozden brijeg.
Izvor: Barinfo

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar