poklon Sestana

Udruženje građana “Šestani” uručilo je Barskoj nadbiskupiji reprodukciju srednjovjekovne freske Sv. Vladimira Dukljanskog sa Sv. Ćirilom i Metodom koju je, kao ekumenski poklon, dobilo od gospodina Miroljuba Mira Orlandića, povjerenika Matice crnogorske za Makedoniju.

"Smatramo da ovaj čin, uoči predstojećeg zajedničkog obilježavanja najstarijeg i najsvečanijeg hrišćanskog blagdana, ima višestruku duhovnu i svjetovnu simboliku. Kult Sv. Vladimira Dukljanskog, čiji milenijumski jubilej obilježavamo, sadrži najslojevitiju poruku iz prošlosti i jasnu smjernicu za očuvanje opštih vrijednosti ovih prostora. Poštovan i svjetkovan na različite načine, kult nekadašnjeg dukljanskog kneza postao je značajna duhovna i kulturna spona između svih nacija i religija na Balkanu. Sv. Ćiril i Metod, suzaštitnici Evrope i začetnici pismenosti, simbolizuju univerzalne vrijednosti koje ne prepoznaju različitosti i zbog ovoga istoimena Međunarodna biskupska konferencija obuhvata devet dijaceza sa prostora pet ovdašnjih država.

Poklon je uručen nakon Mise posveta ulja na Veliki četvrtak koju je predvodio nadbiskup monsinjor Rok Đonlešaj sa nadbiskupom u miru monsinjorom Zef Gašijem i svim sveštenstvom Barske nadbiskupije", saopštili su izUdurženja građana “Šestani”.

Posljednje vijesti

Thumbnail Komisija za raspodjelu sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku...
Više u kategorijama: Info  Obale  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar