Preminuo Petar Ruca Perović

Ruca Perović 

U Baru je preminuo Petar Ruca Perović (84), poznati društveni i sportski radnik, dugogodišnji golman, jedan od najboljih u istoriji barskog fudbala.

Nakon kratkotrajnog bavljenja rukometom koji je u Baru bio tek u povoju, sa nepunih petnaest godina debitovao je na golu FK “Sloga” iz Starog Bara, 1954. godine, protiv “Mogrena” u Budvi, u generaciji Kike Ivanovića, Čiče Vukčevića, Nikole Jankovića…

Nakon što su se sredinom pedesetih, “Sloga” i “Mornar” fuzionisali, postao je član tek oformljenog FK “Bara”, naslijedivši među stativima Sveta Stanišića. U tada najbolji crnogorski klub, “Lovćen”, koji je igrao kvalifikacije za ulazak u Drugu saveznu ligu, prešao je 1959. godine, a već narednog septembra obukao je dres prvoligaša, RNK “Splita”, kod legendarnog splitskog trenera Frana Matošića, sa Stankom Špacom Poklepovićem kao saigračem.

Narede četiri godine proveo je kao prvotimac kotorskog “Bokelja”. Golmansku karijeru je okončao u barskom “Mornaru”, pomažući mu da osvoji prvo mjesto u Podsavezu.

Ruca je svojevremeno za “Nove barske novine” istakao da u karijeri posebno pamti prijateljski meč između “Mornara” i sarajevskog “Željezničara”. Tim sa Grbavice je u svojim redovima tada imao Ivicu Osima, Bukala, Bratića, Smajlovića, Aleksića…

“Poslije prekida, legendarni Anto Radović, u pokušaju da presječe jednu neugodnu loptu, dao mi je iz daljine sjajni autogol glavom, koji je jedan od najlepših golova koje sam primio. Kada je Anto vidio da je lopta završila u rakljama, samo me pogledao. Ja sam mu prišao i rekao: ‘Čestitam, dao si ga kao profesionalac. Bolje ti, nego da mi je pucao Smajlović (njihov špic)’. Poslije toga je nastao opšti smijeh na terenu”, pričao je Ruca Perović.

Bio je predsjednik FK “Mornar” osam godina, od 1985. do 1993, u vrijeme kad je klub bio prvak Međurepubličke lige. Četiri godine je bio član UO Fudbalskog saveza Crne Gore. 

Ruca Perović je obavljao funkciju rukovodioca “Industriaimporta” i “Rumijatransa”, a gotovo dvadeset godina bio je direktor “Centrocoopa”, tadašnjeg trgovačkog giganta. Rucini nasljednici su takođe u sportskim vodama. Sinovi Zoran – Koko i Vlatko – Kile bili su fudbaleri, a unuka Nikoleta je odbojkaška reprezentativka Crne Gore.
Sahrana Ruce Perovića je obavljena danas u 15:00, u crmničkom selu Komarno.
Izvor: Barinfo/Ž.M.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar