Ulicama Bara prošla Litija u čast praznika Svetog Jovana Vladimira

litija22 3 

Ulicama Bara večeras je prošla tradicionalna Litija u slavu Božiju i u čast praznika Svetog Jovana Vladimira, čime je završena ovogodišnja crkveno-narodna manifestacija “Dani Svetog jovana Vladimira”.

Predvodio ju je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i gospoda Episkopi raško-prizrenski Teodosije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i izabrani novobrdski, arhimandrit Ilarion.

Mitropolit Joanikije je u arhipastirskoj besjedi rekao da je Bar hiljadu godina pod zaštitom Svetog Jovana Vladimira i njegovoga krsta.

“Krsta koji je znak Hristove pobjede i vječne slave svakoga hrišćanina. Otkad je podignut ovaj sveti hram u slavu Božju, a u čast i spomen Svetog Jovana Vladimira, to nebesko pokroviteljstvo svetitelja Božijeg još je vidljivije, opipljivije. Osjećamo ga svakodnevno dolazeći ovdje, sabirajući se na sveta bogosluženja, a posebno na ovaj divni i veliki praznik”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

litija22 1

Mitropolit Joanikije je zablagodario braći arhijerejima učesnicima večerašnjeg krsnog vhoda i pozvao Vladiku Teodosija da kaže svoje slovo u čast Svetog Jovana Vladimira.

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije rekao je da je veliki blagoslov i dar Božji današnji sabor u Baru.

“U ovome predivnom hramu da odamo slavu Gospodu i da proslavimo Svetoga mučenika, kralja srpskog Jovana Vladimira. Sveti Jovan Vladimir je prvi kralj srpski, kralj Duklje, koji se proslavio u Crkvi Božjoj kao svetitelj. I možemo zasigurno reći da je on bio uzor i primer mnogim vladarima koji su posle njega vladali ovim prostorima i ovim narodom”, rekao je Vladika Teodosije.

Dodao je da je Sveti Jovan Vladimir bio primjer za Svetoga Simeona Mirotočivog, Svetoga Savu, Svetoga Stefana Prvovjenčanog i svima kraljevima i carevima u rodu našemu.

“I potom za mnoge arhijereje, podvižnike koji su služili Bogu i koji su časni krst imali za oružje za pobedu dobra nad zlom. Sveti Nemanjići su proslavljeni u naše rodu, i potonji vladari, ali, pomalo nezasluženo, bili smo zaboravili našeh prvog kralja svetitelja, mučenika Jovana Vladimira”, kazao je on.

Vladika Teodosije je naglasio da je grad Bar i narod u njemu svojom ljubavlju i žrtvom podigao najljepši hram u čast Svetog Jovana Vladimira.

“I ne samo ovdje u Crnoj Gori i Srbiji, već i u Albaniji i Makedoniji i Grčkoj, i širom pravoslavlja slavi se Sveti Jovan Vladimir kao ugodnik Božji, podvižnik, devstvenik i kao vojnik Hristov koji je vojevao časnim krstom tako da ga je Gospod udostojio mučeničkog venca, da bude proslavljen kao mučenik. I možemo reći da je njemu iz roda Nemanjića od svetih vladara najsličniji Sveti kralj Steffan Dečanski”, naglasio je Vladika Teodosije.

On je posebno naglasio da je Sveti Jovan Vladimir proslavljen najviše zaslugom Mitropolita Amfilohija.

“On je, sa vama svima, proslavio Svetog Jovana Vladimira i posvetio njemu ovaj hram. A mi, braćo i sestre, nastavljamo to Božije delo. Nastavljamo putem naših otaca. Imamo dobar primer pred sobom. Samo treba da imamo smirenja i ljubavi da bi istrajali na putu Božjem, krsnom putu koji se uvek završava vaskrsenjem, kako ovdje u crnoj Gori, tako na Kosovu i Metohiji, tako i širom zemaljske kugle gde žive hrišćani”, poručio je Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije.

litija22 2

Nakon Litije priređen je praznični kulturno-umjetnički program.

Izvor: Mitropolija.com / Radosav Rajo Vojinović / Foto: Željko Drašković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar