Sveti Jovan Vladimir liturgijski proslavljen u Baru

popi 2 

Praznik Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika grada Bara, toržestveno je proslavljen danas, 4. juna 2022. godine u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Svetu arhijerejsku liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, Episkopa buenosaireskog i južnocentralnoameričkog Kirilo, Episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i novoiabranog Episkopa novobrdskog Ilariona, kao i velikog broja sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija naše Svete Crkve.

popi 1

Vladika Kirilo je podsjetio na, nedavno proslavljen, praznik Spasovdan, Vaznesenje Gospoda u tijelu, dan kada je Gospod našu palu prirodu uznio više svih nebesa, pokazavši nam naše predznačenje i dostojanstvo kome treba da težimo. Vladika je ukazao da su čak i tada neki učenici posumnjali, da bi tek nakon deset dana, kada je sila Duha sa visine sišla na njih, oni postaju neustrašivi propovjednici vaskrslog Hrista, ne bojeći se ni smrti, niti bilo čega. ”Svi smo dobili taj zalog duha na Svetom krštenju, ali moramo ga svakodnevno umnožavati i usavršavati kroz Svete Hristove tajne”, naglasio je i dodao da je sila Božija nadahnjivala svete ljude svih naraštaja, kao i cara Konstantina koga smo juče proslavili.

Vladika je govorio kako je Božija volja da Crkva prebiva u miru, ali On nekad dopušta i stradanje, da bi se kroz to pokazao kvalitet vjere u Gospoda, a tako je bilo i sa Svetim Jovanom Vladimirom. Vladika je uporedio vizantijsko carstvo sa našim balkanskim, srpskim carstvom, rekavši da Vizantiju karakteriše tvrda vjera, a u našem srpskom carstvu se vidi nesalomiva nada u Gospoda.

Osvrnuvši se na Njegoševe riječi: ”Šta Leonid hoće i Scevola, kad Obilić stane na poprište”, Vladika je naglasio da se one odnose na hrišćansku žrtvu , koja ima dvostruko značenje, ona je prelaz iz ovovremenog u vječno, te time veća od svake druge žrtve. ”Sveti Jovan Vladimir nije išao u samoubistvo, nego je išao da pređe u vječni život, i on se time na vaseljenskom planu ugradio u Crkvu Gospodnju, prebiva u Hristu i moli se za nas”, dodao je i ukazao da je Sveti Jovan Vladimir nakalemljen na kirilometodijevsko predanje, da imamo svjedočenje da se on u svojoj molitvi na brdu Oblik, moli upravo Svetom Naumu Ohridskom.

”Neka nas istorija nečemu pouči”, naglasio je Vladika i dodao da smo uspjeli da se oslobodimo na početku 20. vijeka, tek kad smo se ujedinili, od Otomanske imperije, a upravo je Crkva ta koja teži jedinstvu i koja nikada nije ni prekidala to jedinstvo, iako se nekada pokazuje nemoćcrkve, kao Hrista na Krstu, da dopre do ljudi.

Vladika je Svetog Jovana Vladimira uporedio sa onim gradom iz Jevanđelja, koji se ne može sakriti kad na gori stoji, već stoji kao svetionik i moli se da se i naše pokoljenje objedini, umnoži, složi i oboži.

popi 5

Nakon Svete liturgije, prerezan je slavski kolač u čast Svetog jovana Vladimira, a nakon otpusta, arhipastirskim riječima se vjernom narodu obratio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prije svega zahvalivši svima koji su došli na Svetu službu Božiju da učestvuju u radosti proslavljanja ovog velikog svetitelja, braći episkopima, sveštenstvu i vjernom narodu, kao i predstavnicima drugih vjeroispovijesti, uvaženoj gospodi Nadbiskupu barskiom Roku Đonlešaju i glavnom Imamu grada Bara Mujdinu Milaimiju.

”Krst Gospodnji je znak raspeća Hristovoga, ali istovremeno i znak njegove pobjede nad smrću i vaskrsenja, on je znak Gospodnjeg podviga na zemlji, ali i znak svih hrišćana, naročito onih koji su išli putem stradanja i raspeća, kao što je išao i Sveti Jovan Vladimir. Znak njegovoga podviga i slave je njegov krst koji štiti ovaj grad, jer je on primio znamenje Krsta Hristovoga, a sila Krsta Hristovoga mu je dala tu ljubav i tu spremnost da strada za svoju vjeru, Crkvu, za svoj narod”, rekao je Mitropolit i dodao kako je mladi kralj Vladimir postradao prije 1000 godina, ali njegova slava biva sve svjetlija, a znak te slave je i ovaj hram. Naglasio je da je liturgijsko sabranje najvažniji dio proslave svakog praznika, sjedinjenje sa Hristom Gospodom kroz sveto pričešće, a nakon toga sve je lijepo, program koji su pripremili oci i vjerni narod grada Bara, a uveče da krenemo u litiju koju uvijek predvodi Sveti Jovan Vladimir, a koju uvijek posebno ukrase djeca.

popi 4

Litija u čast Svetog Jovana Vladimira, krenuće večeras sa platoa Sabornog hrama u 19 časova.

Izvor: Mitropolija.com /Tijana Lekić /foto: Željko Drašković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar