Barska uljara organizovala školu maslinarstva

rrr 3 

Srednjoškolci iz Bara i Tuzle pohađali su Malu školu maslinarstva u organizaciji Barske uljare


Učenici Srednje stručne škole iz Bara i Srednje savremeno-umjetničke škole iz Tuzle uspješno su završili Malu školu maslinarstva, u organizaciji kompanije za proizvodnju maslinovog ulja d.o.o. Barska uljara.

Nakon posjete Staroj maslini na Mirovici, kao i Kući maslina u Starom Baru, učenicima je priređen agroturistički doživljaj u Barskoj uljari. Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim agrotehničkim mjerama i savremenom opremom koja se koristi za održavanje maslinjaka. Nisu krili oduševljenje prilikom obilaska savremenog pogona za proizvodnju maslinovog ulja, ali i nadzemnog i podzemnog prostora za bezbjedno lagerovanje finalnog proizvoda. Nakon sprovedene hemijske analize kvaliteta maslinovog ulja u internoj laboratoriji Barske uljare, učenici su se upoznali sa procesom pakovanja maslinovog ulja i oprobali se u ovoj vještini. Pod krošnjama starih stabala maslina, srednjoškolci su degustirali Barsko zlato i učili o osnovnim kriterijumima za organoleptičku analizu maslinovog ulja.

„Agroturistički doživljaj u Barskoj uljari započet je ugošćavanjem najvažnijih posjetilaca – srednjoškolaca koji su iskazali interesovanje i iskrenu volju da nauče više o održavanju maslinjaka i procesu proizvodnje maslinovog ulja. Mala škola maslinarstva organizovana je na način da se polaznici provedu kroz proces primarne i sekundarne proizvodnje, da nauče koje sve karike čine ovaj lanac, kao i da znaju prepoznati kvalitetno maslinovo ulje“, izjavila je izvršna direktorica kompanije d.o.o. Barska uljara, dr Marija Markoč.

rrr 2

Vrijedna iskustva iz ove oblasti, ali i preduzetničke savjete sa polaznicima nesebično su podijelili vlasnici d.o.o. Barska uljara, Dragutin Dado Martinović i Đorđije Đoko Pavićević.

Mala škola maslinarstva organizovana je u okviru regionalnog programa školskih razmjena pod nazivom „Superškole”, koji se finansira od strane Evropske Unije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ), a sprovode ga Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

rrr 1

U okviru ovog prvog ciklusa implementacije projekta “Superškole”, nagrađeno je 30 projekata, odnosno 60 srednjih škola iz regiona, koje će u narednom periodu doprinositi ostvarivanju misije RYCO u regionu Zapadnog Balkana. U realizaciju prvog ciklusa ovog programa uključene su četiri srednje škole iz Crne Gore, i to iz Herceg Novog, Bara, Bijelog Polja i Berana.

Cilj ovog programa je da se podrži proces pomirenja i izgradnje mira, kao i proces interkulturnog učenja i dijaloga između škola, učenika i učenica i njihovih zajednica. Učestvujući u ovoj inicijativi, izabrane srednje škole imaju priliku da sprovedu dvije razmjene sa partnerskom školom iz regiona, kao i da učestvuju u aktivnostima posvećenim izgradnji kapaciteta, umrežavanju i saradnji.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar