Proslavljen dan fakulteta

 rpublika

Dan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar obilježen je 02/juna, u prijatnom ambijentu amfiteatra u Starom Baru.

Za sve prisutne organizovan je prigodan umjetnički program. Diplomiranim studentima iz prethodne studijske godine, uručene su diplome o uspješno okončanim osnovnim ili postdiplomskim studijama.

Šta je prisutnima u svojoj besjedi rekao dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo- Bar prof. dr Rajko Novićević prenosimo integralno.

rajko novicevic 

Poštovani prijatelji,
Dragi gosti,
Uvažene koleginice i kolege,
Dame i gospodo,
Dragi diplomci,

Čestitam vam 2. jun Dan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar.
U skladu sa našom, već dugogodišnjom tradicijom, na naš praznik i ove godine našoj divnoj domovini, Crnoj Gori, darujemo novu snagu, energiju koju prožima novih 202 (dvjesta dvoje) visoko obrazovanih mladih ljudi, intelektualaca time dajući ne mali doprinos njenom daljem razvoju i prosperitetu.

Velika je čast, privilegija i zadovoljstvo da vas sve pozdravim, a posebno vas, drage koleginice i kolege, nove pripadnike akademske zajednice. Moje koleginice i kolege i ja lično izražavamo posebno zadovoljstvo što smo sa još jednom sjajnom generacijom dijelili divna iskustva i slobodno mogu reći uživali u procesu vašeg dodatnog sazrijevanja uočavajući vaš razvoj i napredak kako u obrazovnom i naučnom smislu tako i u ljudskom. Posebno zahvaljujem na povjerenju koje ste nam iskazali i povjerili ovom fakultetu vaš akademski razvoj.

Vaše povjerenje predstavljalo je našu obavezu i odgovornost kako profesionalnu, društvenu, tako i ljudsku. U tom kontekstu kod nas u akademskoj i naučnoj zajednici dileme su brojne. Kako iznaći odgovore i postaviti temelje koji su vam neophodni da u budućnosti, ali i u tekućem vremenu, koje karakteriše turbulentnost promjena, iznalazite rješenja koja će biti adekvatan odgovor na realnost koja nas okružuje i koju živimo. Naša realnost, nažalost, nije ni malo ružičasta, ispunjena je brojnim kontradiktornostima koje karakterišu jedno umorno tranziciono društvo, koje još uvijek tumara bespućima tražeći vrijednosti koje će biti opšte prihvaćene, koje ćemo svi kao kolektivitet dijeliti, razvijati i njegovati. Tranzicioni procesi po svojoj suštini i predstavljaju borbu između različitih vrijednosnih orijentacija, a ishodište tih nastojanja i pogleda predstavlja prihvatanje neke od vrijednosnih opcija. I poslije gotovo 30 godina čini se da to nijesmo uspjeli diferencirati.

Nažalost i ove godine i ovom prilikom moram konstatovati činjenicu da još uvijek živimo vrijeme upitnih vrijednosti, idolopoklonstva, nametanja vrijednosti mladim ljudima onoga što nije svojstvenost i bit razvojnosti i koje bi imale svoju trajnost i održivost. Stiče se utisak kolektivne autističnosti, površne spoznaje da se procesi odvijaju i da oni, primijetili ih mi ili ne, ostavljaju svoj trag i posljedice, bile one pozitivne ili negativne. Savremeni svijet sve brže grabi ka novim tehničko – tehnološkim i uopšte novim naučnim i društvenim postignućima, a mi živimo vrijeme samo nama svojstvenih dilema baveći se istorijskim hipokrizijama pokušavajući, uzaludno, poput alhemičara, mijenjati ono, što nam apsulutno ne donosi ništa, a uzima mnogo. Uporno insistiramo na razlikama, a ne na onom što nas spaja i što predstavlja bogatstvo i posebnost, rekao bih samo nama svojstvenu. Nadam se da uskoro Balaševićeva pjesma „Putuj Evropo“, neće predstavljati sinonim naše realnosti.

Dragi diplomci, ovo je prilika i trenutak koji želim iskoristiti sa ciljem da afirmišem vaše pregalaštvo i uloženi ne mali trud i rad kroz ciklus studiranja, kako bi danas sa ponosom stali rame uz rame sa svim onim mladim ljudima koji kroz svoj rad i razvoj postaju kredibilni činioci razvoja našeg društva i države. Sjetite se vaših početaka i vaše odluke da počnete sa studijama. Vidite danas da je to bila velika i prava odluka koja za posljedicu ima najbrži i najcjelishodniji način da kroz sticanje novih znanja mijenjate svoje živote i živote vaših najbližih. Vaša odluka je time i značajnija što ne postoji isplativiji i pragmatičniji životni projekat od ulaganja u znanje. Uz vas i od vas smo i mi, profesori i saradnici u nastavi, učili. Neobuzdana mladalačka energija, kojom raspolažete, daje nam podstreha da vas bolje razumijemo i da preko vas bolje shvatimo vrijeme koje živimo i sagledamo na pravi način sve njegove protivurečnosti i dileme koje vam stoje na putu. Njih je zaista mnogo. Iz takve interakcije dolazimo do novih vrijednosti, bolje ih razumijemo i tumačimo.

Drage mlade kolege, diplomci, uspjeh nije samo iskaz onog što trenutno radimo i što ćemo raditi, već on svoju genezu vuče i iz onog što smo činili prije. Upravo vaš iskaz da ste se odlučili da završite studije i time steknete nova savremena naučna znanja postaje važna determinanta vašeg razvoja i jedna od najvažnijih kockica vašeg poslovnog, porodičnog i životnog uspjeha. Obrazovanje i jeste nit koja povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost. Znanje kao njegov finalni proizvod je resurs koji ne nastaje iz ničega već samo iz posvećenog rada i učenja. Time pokazujete ne samo ličnu odgovornost i odgovornost prema svojoj porodici već i odgovornost prema društvenoj zajednici i društvu u cjelini.
Velike stvari i veliki uspjeh ne nastaje od velikih stvari već od mnoštva malih. Ako zanemarite male stvari nikada nećete dobro uraditi velike.

Znanje je moć, i drage koleginice i kolege, to je jedino što predstavlja vašu posebnost i ono što vam niko i nikada ne može oduzeti. Kao roditelj i kao profesor pozivam vas da budete istinske kosopolite, da razvijate te vrijednosti i da ljude jedino razlikujete po njihovim sposobnostima, znanjima, umjenjima. To ste tada vi, a društvo koje želi i pretenduje da bude napredno to mora prepoznati. Vi ste učinili ali treba i dalje da činite sve što je do vas, da radite na sebi, permanentno, to je naprosto imperativ savremenog rada i življenja, a na državi je da obezbijedi jednake uslove, odnosno ambijent dostojan čovjeka i njegovih sposobnosti. Svaki oblik društvene ili neke druge privilegovanosti, koji se ne temelji na postojanim i razvojnim vrijednostima, opšteprihvaćenim, znanju i sposobnostima, predstavlja put u neizvjesnost i beznađe. Budite istrajni i uporni na nimalo lakom putu mijenjanja prevashodno sebe, a time i društva u cjelini. Ne treba da upadate u zamku kritizerstva, kojeg smo svjedoci, takoreći svakodnevno, prosto smo zatrpani amaterskim pogledima, neutemeljenim tumačenjima pojedinih kvazianalitičara, ideoloških floskula, a sve to lijepo frazeološki upakovano i prijemčivo, već, radeći na sebi dajete ovom društvu novu vrijednost, novo nadahnuće i neophodnu mladalačku i intelektualnu energiju koju ono od vas očekuje, a koja mu je prijeko potrebna. To je vaša obaveza kako lična, porodična ali i društvena. S toga, drage koleginice i kolege, ne treba da ćutite i nijemo posmatrate svijet oko sebe i procese koji se odvijaju, već da budete kreatori i unutar onoga što će produkovati bolje, pravednije i srećnije društvo. Siguran sam da ste se mnogo puta naljutili na profesore smatrajući da je odluka trebala biti drugačija, ali mislim da već sada shvatate da je i to svojevrsna priprema za ono što vas čeka. Nažalost, u životu je mnogo više prepreka nego šansi i što prije to shvatimo bićemo kredibilniji da se sa tim suočimo. I kada je najteže nemojte klonuti već to posmatrajte i sa aspekta šanse da iznađete rješenje i idete dalje. Tako upravo pokazujemo i zašto živimo i zašto nam je dat ovaj, koliko god trajao, kratak ovazemaljski opus i život. Nemamo rezervno vrijeme, nemojte docniti. Nikada nemojte odustajati. Naknadnu pamet ostavite kao lijep materijal za memoare ali vam ona baš ničemu neće koristiti.
Nastojte da u svoje živote i sve ono što oni reflektuiraju ugradite u punom smislu sebe, da budete glavna uloga i što je najvažnije scenarista. To jeste najteže ali je jedino istinski razvojno. Ne budite epizodista u vlastitom zivotu, a pogotovu ne u tuđim.

Siguran sam da ste, u ovom ne tako malom vremenu, kroz zajednički rad sa nama dodatno sazreli, stekli nova znanja i usvojili nove vrijednosti koja će vam pomoći da uspijete na tom putu. I kao profesor i dekan osjetio bih vlastiti neuspjeh i poraz ako u ukupnoj interaciji nijesmo bar u malom procentu uticali da budete prevashodno i dobri ljudi.
Poštovani prijatelji, dan ustanove je uvijek i prilika da se podsjetimo na minuli period analizirajući realizaciju postavljenih ciljeva u skladu sa našom strategijom razvoja, njihova ishodišta i uložene napore u pravcu realizacije istih.

Gotovo dvije minule godine je period koji karakteriše kontekst pandemije COVID-19, koji je, ne samo nama, umnogome detrminisao mogući okvir djelovanja. Ovaj kontekst, objektivnog karaktera, neplaniran i nepoželjan, potvrdio je neophodnost i potrebu za novim poimanjima, shvatanjima kada su u pitanju odgovori na savremene izazove.

Do nedavno, računajući da ovaj kontekst lagano gubi na intezitetu globalni procesi ne miruju i nameću nove, ne manje izazove. Sukobi velikih u kontekstu raspodjele moći i uticaja, ruska agresija u Ukrajini je takvog inteziteta, bez još jasnih vizija ishoda, ciljeva i dimenzija obuhvata. Naprosto, to je kob vremena koje živimo. Geostrategija i geopolitika suštinski ne predstavljaju predmet djelovanja i kreacije malih, ali nažalost gotovo najveću cijenu njenih recidiva upravo plaćaju mali. Svakako, ne želeći ulaziti u dublju analizu, uzroke i genezu ovog konteksta, želim dragi prijatelji naglasiti da moramo biti spremni suočiti se sa novim, a novo uvijek predstavlja neizvjesnost.
Svjedoci smo sve prisutnijeg shvatanja da svijet prije i poslije COVID pandemije i novih geostrateških poremećaja neće biti isti. To je zaista tako. On iz temelje mijenja matricu, prevashodno, strateških poimanja i planiranja. Ne ulazeći u dublju analizu želim naglasiti da je jako važno shvatiti turbulentnost promjena i neizvjesnost vremena koje živimo i u tom smislu prihvatiti činjenicu da je planiranje, čak i kratkoročno, samo smanjivanje neizvjesnosti, ali ne i njeno otklanjanje.

Naprosto, dosadašnji modeli ne mogu biti garancija izvjesne budućnosti i suštinski što prije moramo prihvatiti činjenicu da u modelima ne leže odgovori već u procesima. To je jako važna odrednica koju smo prepoznali i u tom kontekstu veoma brzo reagovali i prilagodili naše aktivnosti.

Ovo prilikom, uporedo sa realizacijom obrazovnog procesa, posebno želim afirmisati postignuća Fpep koji se ogledaju kroz realizaciju sljedećih aktivnosti:
• Uspješno okončan proces nadzorne provjere sistema menadžmenta, prema standardima: MEST EN ISO 9001:2016 i MEST ISO 21001:2018, prema kojem nije utvrđena nijedna neusaglašenost, od strane Crnogorskog instituta za sertifikaciju i kvalitet, kroz kontrolu eksternog eksperta za kvalitet;
• Unaprijeđenje međunarodne saradnje kroz Erasmus+ program mobilnosti sa B2 Visokom šolom za poslovne vede Ljubljana, zahvaljujući kojoj su 2 studenta Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar na četvoromjesečnoj razmjeni i nastavu pohađaju u glavnom gradu Slovenije;
• Internacionalizacija Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar, kroz koju su 8 profesora i saradnika u nastavi sa naše ustanove visokog obrazovanja u proteklom semestru držali predavanja u Ljubljani, a 4 profesora sa fakulteta iz Slovenije su nastavu realizovali u prostorijama FPEP Bar, za studente osnovnih akademskih studija;
• Učešće predavača Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar na velikom broju seminara, naučnih konferencija, okruglih stolova, radionica i dr. u Crnoj Gori i regionu, u cilju podizanja kvaliteta rada sa studentima i nastavnog procesa koji se odvija na ustanovi;
• Uspješno okončan projekat u okviru poziva „Preparation of the Curriculum of Open Innovation“ iz kojeg je proistekla publikacija Kurikulum za otvorene inovacije;
• Organizacija dvije međunarodne naučne konferencije sa uvaženim kolegama iz Ljubljane „EECME 2022.“ i „Coast 2022.“ sa Fakultetom za menadžment Herceg Novi;
• Podrška mnoštvu aktivnosti Studentskog parlamenta FPEP Bar u cilju promovisanja društvene odgovornosti;
• Realizacija niza projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine i td.
Naučno istraživački rad predstavlja neodvojivi dio djelatnosti svake visoko obrazovne institucije. S ponosom ističem da su naši profesori, saradnici koji su na doktorskim studijama, magistranti, publikovali brojne naučne radove u naučnim časopisima koji se nalaze u referentnim naučnim bazama.
Sudionici smo brojnih akcija i aktivnosti koje su provođene u našem gradu Baru i državi i kao društveno odgovorna institucija uvijek smo pripravni podržati sve ono što predstavlja postignuće grada Bara i države u cjelini.
Dragi diplomci, znam da kao mladi ljudi imate mnogo želja ali trebate biti svjesni da veoma često ne bude onako kako bi smo željeli. I neuspjeh vas ojača, često više nego uspjeh. Nikada nemojte klonuti i posustati na putu realizacije vaših ciljeva.
Poštovani prijatelji,
U to ime želim vam puno lične i porodične sreće i uspjeha na nimalo lakom putu mijenjanja sebe i društva u kojem živimo. Nemojte biti puki primaoci informacija nego ljudi čiju ćemo kreativnost i inventivnost kao društvo osjetiti, pozdraviti i podržati. Uvijek se sjetim Dikensovih riječi da vrijeme nije strog roditelj, blago pomiluje one koji ga dobro iskoriste.
Ne zaboravite, ovo će zauvijek biti vaš fakultet koji će vaše uspjehe doživljavati kao svoje i znajte da su vam vrata Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar uvijek otvorena. Naša alumni baza je izuzetno bogata i time se ponosimo.
Želim vam puno zdravlja, lične i porodične sreće kao i uspjeha u daljem profesionalnom radu, ličnom usavršavanju i napredovanju, završio je besjedu dekan prof. dr Rajko Novićević.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar