Bar: Promovisan “Barski oficijo”

barski ofic 

U kripti Konkatedrale Svetog Petra u Baru sinoć je promovisano fototipsko izdanje “Barskog oficija”-srednjevjekovnog manuskripta pod zvaničnim nazivom „Officia Variorum Sanctorum“, koji je pripadao barskom nadbiskupu u XIV vijeku Gijomu Adamu.

Ovo vrijedno izdanje predstavljeno je kao kulturni spomenik Barske nadbiskupije te kao još jedan od svjedoka dometa onovremenog Bara i nadbiskupije.

"Barski oficij” objavljen je u izdanju Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore. Orginalni Oficij se danas nalazi u francuskoj Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

O djelu su govorili autori predgovora i stručnih analiza dr. Meri Zornija sa Sveučilišta Zadar, fra Domagoj Volarević i mr don Ivan S. Vukčević.

Na promociji, u publici su bili i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednica SO Bar Milena Božović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Opštinr Bar Irina Dabović, predsjednik HGI Adrijan Vuksanović, predstavnici Ambasade Hrvatske u Crnoj Gori i hrvatskih udruga u Crnoj Gori, sveštenstva Nadbiskupije i časnih sestara.

Program je pjesmom obogatila klapa “Jadran” iz Tivta.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar