Preminuo Ivo Bokan

ivo b

Ivo Bokan je bio dugogodišnji odbornik u SO Bar i osnivač JP “Rumija” Bar.

Više od pola radnog vijeka proveo je u ugostiteljstvu. Radio je kao upravnik hotela “Inex”, a bio je posvećen i sportu i lovstvu.

U drugoj polovini devedesetih bio je direktor mlađih selekcija i, potom, predsjednik FK “Mornar”. Pioniri Mornara, “u Ivovo vrijeme”, eliminisali su Partizan u polufinalu kupa Srbije i Crne Gore i u finalu izgubili od Crvene zvezde, dok su omladinci igrali finale sa Vojvodinom.

Bio je i član Izvršnog odbora Južne fudbalske regije. I sinovi Mladen i Miloš bili su fudbaleri Mornara. Osnivač je i dugogodišnji direktor JP za uzgoj, zaštitu i lov divljači “Rumija”, odakle je i otišao u penziju.

Ostaće upamćen kao dobroćudni div, uvijek spreman za “meku” priču i šalu, i kao organizator “lovačkih druženja”, na kojima je uvijek bila sjajna atmosfera. “Slabost” mu je bila rodno selo Bukovik u koje je odlazio kad god je mogao.

“Bukovik je najljepše crmničko selo. U njemu je 1986. godine svaka kuća dobila izvorsku vodu. Čista, zdrava, nedirnuta tečnost ima prirodni pad do svih domaćinstava. Svakog vikenda nosim bidon od 25 litara kući u Bar. Ne dam ukućanima da je piju, neka nauče sami da je donesu”, uz osmijeh nam je, svojevremeno, pričao u Bukoviku, čazbeni domaćin, Ivo Bokan, i malo nas podučio:

“Bukovik je dobio ime po brdu iznad sela, koje je puno bukava. Legenda kaže du su tri lijepa crmnička sela Bukovik, Gluhi Do i Dupilo osnovala tri brata, odnosno, prvi su ih naselili. Zbog toga Gluhodoljani i Dupiljani imaju parvo na vodu sa naših vrela, a mi na njihove vodene resurse iz izvora Jasen, odnosno rječice Dupiovštice.

Ono što, čini mi se, donekle razlikuje Bukovik od drugih crmničkih sela, jeste neobična sloga koja vlada u našem selu. Seljani se druže i dogovaraju o svemu”, pričao je Bokan.

I još nam je tada kazao da su najpoznatiji Bukovičani u novije doba bili Đoko Lekić, bivši predsjednik barske opštine i Stana Tomašević Arnesen, revolucionarka i, kasnije, diplomata.

Jedan od onih po kojem će se Bukovik pamtiti jeste i Ivo Bokan.

Biće sahranjen danas u 14 sati u porodičnoj grobnici, u Bukoviku.

Barinfo/ Milan Vujović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar