Bar: Apel za mir u Ukrajini

 protest ukk 1

Večeras je održan protestni skup i protestna šetnja u Baru koja je započela u 18h kod sunčanog sata, a završila na šetalištu.

Prisutni su odali počast stradalima u Ukrajini i pozvali Rusku vladu na prekid invazije na Ukrajinu, te zapalili svijeće za postradale.
Protesni skup je održan pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“ i nije slučajan, jer ono što se dešava sada u Ukrajini može olako da eskalira u treći svjetski rat u kome bi svi bili žrtve -kažu organizatori.
Jedna od organizatorki Aleksandra Šofranac obratila se prisutnim gradjanima, i obraćanje prenesimo integralno.

protest ukk 4

Srce mi je puno kad nas vidim u ovolikom broju, da danas kao crnogorski slobodarski narod pokažemo koliko nam je srce puno saosjećanja za svakog slabog čovjeka, i kako je Njegoš napisao, da su Crnogorci uvijek spremni tirjanstvu stati nogom za vrat što je najsvjetija ljudska dužnost.

Teško je bilo što reći dok se događa rat, okupacija, agresija, razaranje i ubistva. Teško je naći riječi utjehe za Ukrajinski narod, teško je naći riječi utjehe za narod Palestine, Jemena, Sirije, Avganistana, Sirije, Libana, Iraka i svih nad kojima se su se tirjani okomili sijući smrt, bol i patnju. Teško je ne sjetiti se agresije na SR Jugoslaviju na današnji dan prije 23 godine, kada smo i mi preživjeli smrt, strah i stradanje nevinih.

Kao i u ratu 90-ih izbjeglicama sa svih strana koji su bili pogodjeni ratom, Crna Gora i naš prelijepi Bar , su i danas spremni otvoriti vrata i dati ruku pomoći narodu Ukrajine koji je napustio svoje domove spašavajući svoje živote i živote svoje djece.

Danas apelujemo za mir u Ukrajini , za mir čitavom u svijetu.... Ovdje smo da se udružimo, zaštitimo i pomognemo svakog nedužnog gradjanina svijeta koji je protiv rata i nasilja i napokon ustanemo i pokažemo svim agresorima da više ne pristajemo na stradanje. Da danas kažemo jedno odlučno NE i zapadnim i istočnim vodjama velikih sila da nadju dugu metoda za borbu za osvajanje vojnih, teritorijalnih i ekonomskih monopola i u stvaranju njihovog Novog svjetskog poretka, jer trenutno je Ukrajinski narod podjednako žrtva i jednih i drugih a i mi možemo olako biti sledeće žrtve.

protest ukk 2

Danas smo ovdje da odamo počast svim stradalim Ukrajincima, da zaplačemo za stradalom nevinom djecom Ukrajine kojih je na današnji dan više od 120, da saosjetimo i sa ruskim majkama koje su izgubile svoje sinove u ovom suludom ratu u kojima velike sile ne biraju sredstva gazeći i preko svojih mrtvih da dodju do svojih ciljeva. Svim Ukrajincima koji nisu uspjeli da napuste Ukrajinu i preživljavaju svakodnevno strahote rata poručujemo da ćemo se moliti za njih i držati naša vrata otvorenim.

Iskazala bih i zahvalnost Ruskim državljanima velikog srca koji ovdje u Crnoj Gori nesebično pomažu Ukrajinskim izbjeglicama, i zamolila sve da se udružimo, zaštitimo i pomognemo svakog nedužnog gradjanina svijeta koji je protiv rata i nasilja i napokon ustanemo i pokažemo vođama velikih sila da više ne pristajemo na stradanja za njihove interese.

protest ukk 3

Dragi Ukrajinci vama želim što skoriji mir, i da se ubrzo svi vratite toplini svog doma, a do tada mi ćemo se potruditi da se u Crnoj Gori osjećajte kao u svojoj kući.


Prisutnima su se obratili i Milan Sjekloća , kao i prof.Nedjeljko Necko Đurović.

Milan Sjekloća pozdravio je okupljene, istakavši da mu je drago što su se okupili u tolikom broju i što je prisutan veliki broj Ukrajinaca.“Ono što želim da vam poručim jeste da je crnogorski narod uz vas i vazda je bio. Ne obraćajte pažnju na to što se dešava i na te neke skupove podrške Rusiji. Mi smo Crnogorci, razumijemo vas, istu muku dijelimo”, istakao je on, uz želju da se okonča “ovaj rat, koji uopšte nije trebao da se desi”

“Danas u ovom gradu pod Rumijom možemo poslati samo jednu poruku, onu koju smo slali devedesetih, onu koju ste vi slušali tih godina i pružali nam bezrezervnu podršku. Danas smo ovdje da se pozovemo na glas razuma, tolerancije i poziva da ratna razaranja što prije prestanu.  Skupovi poput ovog opominju, ali bolno śećaju na suze i krv naših ratnih poprišta iz 90-tih, stradalništvo Iraka, Libije, Palestine, Avganistana, Sirije...
Glas sa ovakvih skupova iznova poručuju da ratni sukobi nikada ništa nijesu riješili.
Neoimperijalizam zapadnih oligarhija i rusko "samodržavlje" gurnuli su našu civilizaciju ka ivici nukleranog sukoba.
Crna Gora mora ponovno pokazati svoje najbolje lice i omogućiti raseljenim građanima da u potpunosti ostvare svoja prava. Jasno pozivamo nadležne institucije da olakšaju stradalništvo ukrajinskim izbjeglicama i da njihovoj đeci omoguće nastavak školovanja.
Neka Crna Gora najmlađima pruži dostojnu utjehu za njihove razorene domove i neka u našim školama nauče crnogorski jezik i steknu neophodna znanja!”, kazao je građanski aktivista Neđeljko Đurović.


Organizaciju skupa potpisuju Aleksandra Šofranac, Milan Sjekloća i Emil Adrović.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar