Nagrađeni najbolji projekti

 nagrade bizniss 1

U Opštini održano takmičenje u biznis idejama- Hakaton “Moje biznis rješenje“, nagrađeni najbolji projekti

Hakaton „Moje biznis rješenje“, takmičenje u biznis idejama za mlade koje organizuje Opština Bar u saradnji sa Fondacijom Biznis start centar Bar, održan je danas u velikoj Sali Opštine. Realizacija aktivnosti koja je dio Lokalnog akcionog plana za mlade Opštine, podržana je projektom „Youth 4 Open Innovation“ iz programa Erasmus Plus. Učesnici hakatona bili su mladi od 15 do 30 godina koji su imali priliku da iskažu svoju kreativnost i preduzetnički duh, ali i da pokrenu sopstveni biznis.

Hakaton 109

U ime Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Opštine Bar, takmičenje je otvorila mr Irina Dabović, sekretarka, dok je u ime Biznis centra pozdravnu riječ imala direktorica Ivana Tomašević.

Svi timovi predstavili su svoje biznis ideje kroz video ili druge prezentacije ali I kroz direktnu komunikaciju sa žirijem kojim je presjedavao Mihailo Vukić vlasnik firme Allegra, dok su članovi bili privrednici iz Bara Almir Čantić, Vesna Ilić, Mirjana Babić i Darko Janković. Iako je žiri imao težak zadatak, nakon usaglašavanja i bodovanja odabrane su tri najbolje ideje sa perspektivom održivosti i daljeg razvoja.

 

nagrade bizniss 3

Prvo mjesto po odluci žirija dobila je biznis ideja “Plantaže lavande”, kroz koju je cilj zasaditi plantaže lavande na teritoriji opštine Bar od kojih bi se u daljem procesu dobijalo eterično ulje za proizvodnju ljekovitih i kozmetičkih preparate. Ideju je predstavio Dino Alibašić a tim su činili još Mirko Tomašević, Almir Pelinković i Vasilije Vukčević.

Drugo mjesto osovjila je ideja “Smart sensor” koju su osmislili Jovan Tomašević i Vojislav Orlandić. Cilj ideje je proizvodnja smart senzora, elektronskog uređaja koji zvučnim ili svjetlosnim signalima upozorava korisnika na prepreke a korisnici bi bili osobe sa invaliditetom, ali može se koristiti i za automobile ili druga prevozna sredstva.

nagrade bizniss 2

Treće mjesto na takmičenju ponijela je ideja “Wormhouse” Teodore Gašić i Marije Vuksanović. Ova ideja odnosi se na održavanje javnih površina čistim ali i proivodnju đubriva kroz sakupljanje izmeta pasa i drugih kućnih ljubimaca koji nedogovorni vlasnici ostavljaju na javnoj površini.

Glavne oblasti za razvoj biznis ideja bile su pametni turizam, pametna poljoprivreda i inovativno rješavanje društvenih problema u lokalnoj zajednici. Tri prvoplasirane biznis ideje su nagrađene od strane Opštine Bar novčanim nagradama u iznosu od 500, 300, odnosno 200 eura, dok su ostali učesnici dobili priznanja za učešće na takmičenju a nagrađeni su i iznosom od po 50 eura od strane firme Allegra.

 nagrade bizniss 4

Nagrade dobitnica uručila je potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović koja se svima zahvala na učešću u takmičenju a dobitnicima poželjela mnogo sreće u daljem radu sa porukom da njihove biznis ideje zažive i budu uspješne. Ona se posebno zahvalila i školama što su dali podršku ovom takmičenju i animirale svoje učenike da se prijave kao i Biznis centru na odličnoj i produktivnoj saradnji.

foto: Opština Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar