Protest u ulici Maršala Tita kod CKB banke

protest podske 

Sinanović: odvojite službenice koje su pošteno radile,a počinioci neka progovore

By Biljana Dabić
Oko 200 građana Bara među kojima su bili profesori, ljekari, advokati, ekonomisti… okupilo se danas ispred poslovnice CKB banke u Baru u znak podrške Lidiji Sinanović, jednoj od osam službenica ove filijale osumnjičenih da su izvršile krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Protest je održan pod sloganom “Neću da ćutim pred nepravdom jer sam čovjek”. “Danas je Lidija sjutra možete biti baš vi”

Na protestu je bio i potpredsjednik Opštine Bar Stevo Novaković koji je za Priorski portal kazao da je došao u svojstvu građanina “da dam poršku Lidiji i Edu”. 

Službenice poslovnice CKB banke u Baru oštećeni klijenti su “žrtve Sa mirnog protesta suprug osumnjičene Lidije, Edin Sinanović u uvodnom izlaganju podsjetio je da su njegova, kao i porodica supruge vjekovima u ovom gradu. Potiču iz poštenih familija koje su uvjek pomagale dugima, a nikada nikoga oštetili nisu.

-Na imanju Lidijinih predaka u Sutomoru su građeni hoteli da bi se zaposlila sutomorska djeca, sporski centar Madžarica je na imanju Lidijinih predaka. Moji preci su davali maslinjake da bi se sirotinja hranila, putevi kroz Stari Bar gradili, kazao je Sinanović ističući das u službenice poslovnice CKB banke u Baru oštećeni klijenti su “žrtve ove situacije”

-Lidija je jedan od najboljih radnika i to znaju i njene kolege i klijenti. Od prvog do prvog, 26 godina poštenog rada. O njenim ljudskim kvalietima ne treba pričati. Vi ste zbog toga danas ovdje, kazao je Lidijin sugrug Edin Sinanović obraćajući se okupljenim građanima Bara.

Sinanović je uputio poruke poslodavcima,državi, a imao je poruku “za one koji su ovo zlo nanijeli”

-Ove žene su vaše radnice, nisu vaši robovi, niti roboti. Odvojite ove koje su pošteno radile, podržite i zaštitite.Poruka za državu- vjerujemo da pravda na kraju pobjedi, ali molimo da na tom putu ne stradaju pošteni i nevini. Poruka za one koji su ovo zlo izazvali: Ne osuđujemo nikoga, ali molimo zbog ovih nevinih žena i njihovih porodica, zbog vaših porodica, djece i njihove budućnosti, otvorite dušu i ispričajte sve jer čineći zlo ne možete dočekati dobro. Zlo dobro donijeti neće. Spasite dušu, a mi ćemo oprostiti što se nas tiče, kazao je Sinanović i zahvalio se svima koji su došli i podržavaju ih.

Podsjetimo, bivša direktorica filijale Crnogorske komercijalne banke (CKB) u Baru i sedam službenica te banke sumnjiče se da su kreiranjem fiktivnih kredita oštetile banku za skoro 380.000 eura.

Policija je Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnijela 24 krivične prijave protiv osam osoba.

Sumnja se da su M.M. (49), V.J. (63), H.L. (56), L.S. (46), V.K. (59), V.G. (66), G.K. (55), S.J. (42) izvršile krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Policija je početkom februara navela da su oštećena 24 fizička i jedno pravno lice Sedam oslužbenica: V.J., H.L., L.S., V.K., V.G., G.K. i S.J. su krivična dela, kako se sumnja, počinile putem pomaganja, čime je M.M. za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu ne manjem od 378.510 eura, navodi se u saopštenju Uprave policije. Primorski portal saznaje da još traju dopune prijava. Policija i dalje istražuje ima li još oštećenih. Banci je nanijela imovinsku štetu u istom iznosu, a klijentima ove banke imovinsku štetu u visini iznosa odobrenih sredstava.

Takođe, postupajućem tužiocu predloženo je i pokretanje finansijske istrage u odnosu na lice M.M. sa ciljem utvrđivanja materijalne koristi stečene navedenim krivičnim delima.

CKB banka: Suspenzija do okončanja postupka

Na pitanja Primorskog portala o aktuelnoj problematici u poslovnici CKB u Baru, iz CKB su naveli da su privremeno udaljili (suspendovali) dio zaposlenih iz filijale u Baru zbog kršenja internih pravila banke, te radi vođenja postupka utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze.

-Moguća zloupotreba položaja u privrednom poslovanju uočena je kroz proces interne kontrole, stoga je CKB odmah uključila nadležne institucije u cilju sprovođenja sveobuhvatne istrage. Privremeno udaljenje je na snazi do okončanja postupka, naveli su iz CKB.

CKB ne komentariše sporove i postupke koji su u toku, kao ni odluke donesene od strane nadležnih institucija.

-Sigurni smo da će nadležne institucije cijeniti sve relevantne činjenice u vezi sa pomenutim postupkom, istakli su iz CKB.

Podnijeta krivična prijava protiv bivše direktorice, osumnjičena za tri krivična djela

Iz Uprave policije danas su saopštili da su zbog zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju podnijeli krivičnu prijavu protiv rukovoditeljke filijale banke u Baru M.M. (49). Osumnjičena za tri krivična djela.

-M.M. se sumnjiči za tri krivična djela zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Ona je u svojstvu odgovornog lica ovog privrednog društva, u tri navrata tokom 2020. i 2021. godine, zloupotrijebila svoj položaj i povjerenje koje joj je dato u pogledu raspolaganja imovinom banke i njenih klijenata.

Kako se sumnja, M.M. je neovlašćeno, bez prisustva i ovlašćenja klijenata banke pristupila bazi podataka klijenata i po sopstvenom izboru iz baze izdvojila klijente, zatim, takođe na osnovu neovlašćeno pribavljenih ličnih podataka i bez ličnog prisustva klijenata, zahtijevala kreiranje kreditne dokumentacije sa lažnim ispravama u pogledu ovlašćenih podnosilaca zahtjeva za dobijanje kredita, u stvarnosti klijenata banke. Nakon toga, neovlašćeno je davala odobrenja kredita, te je, ponovo zloupotrijebivši svoj položaj i prekoračivši ovlašćenja u odnosu na hijerarhijski podređene, zahtijevala procesuiranje navedenih lažnih kredita do momenta isplate.

Na kraju lažno kreiranog procesa odobravanja fiktivnog kredita, kako se sumnja, M.M. je podizala novac u odobrenim iznosima i to 10.08.2020. godine sa računa jednog deponenta banke iznos od 50.000 eura, 06.12.2020. godine sa računa drugog deponenta banke iznos od 72.000 eura, te tokom 2021. godine, u više navrata, sa računa još jednog deponenta banke podigla ukupno 11.408 eura, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Ona je na ovaj način, saopštila je danas Uprava policije, pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 133.408 eura, te je banci u kojoj je zaposlena i klijentima banke nanijela imovinsku štetu u pomenutom iznosu.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar